Linkuri accesibilitate

Secția Specială cere DNA dosarul agentului guvernamental la CEDO care l-a aparat pe Dragnea


Liviu Dragnea a dat în judecată statul român la CEDO în procesul referednumul
Liviu Dragnea a dat în judecată statul român la CEDO în procesul referednumul

După ce DNA a început investigația asupra modului în care Viorel Mocanu, agentul guvernamental la CEDO, a apărat interesele României în dosarul lui Liviu Dragnea, a intevenit Secția Specială care a cerut dosarul. Motivul: Mocanu a făcut plângere împotriva procurorului de caz.

Surse judiciare au confirmat pentru Europa liberă că agentul guvernamental a depus o plângere împotriva procurorului DNA sub acuza de abuz și hărțuire. Adina Florea, adjuncta Secției Speciale, s-a mișcat repede, plângerea a fost depusă luni, marți a cerut dosarul de la DNA, deși ancheta era deocamdată in rem, deci era cercetată fapta și nu Mocanu. Florea ar fi fost interesată în principal de faptul că procurorii DNA s-ar fi autosesizat și de documentele cerute de la CEDO.

Într-un comunicat de presă al Secției Speciale se precizează că printre documentele cerute de la DNA se numără și ”ordonanţele în baza cărora, în perioada 03 iunie 2019 - 03 iulie 2019 s-au solicitat dosare CEDO agentului guvernamental”.

Dosarul a fost deschis după ce în presă au apărut informații că Viorel Mocanu, agentul guvernamental proaspăt numit în funcție de Viorica Dăncilă, a schimbat apărarea în procesul de la Strasbourg în favoarea lui Liviu Dragnea. Anterior, fostul agent guvernamental, Catrinel Brumar, a pledat pentru statul român, ceea ce l-a nemulțumit pe Dragnea, motiv pentru care aceasta a fost îndepăratată din funcție, cu ajutorul fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader.

Ce contestă Dragnea la CEDO


Principalul argument al lui Dragnea în fața CEDO în contestarea condamnării sale la 2 ani cu suspendare este faptul că motivarea deciziei din 2016 a completului de 5 judecători ICCJ, publicată în februarie 2017, nu a fost semnată de două dintre judecătoare: Livia Stanciu și Luminița Zglimbea, care s-au pensionat înainte de redactarea motivării. Atenție: vorbim de motivarea deciziei, nu de decizie în sine, care a fost luată de toate cele 5 judecătoare, iar minuta acestei decizii a fost semnată de toate cele 5, în 2016.

Reclamantul invocă încălcarea normelor legale din dreptul intern, încălcarea prevederilor art. 6 CEDO și sfidarea jurisprudenței CEDO în materie de către judecătorii români ce au compus completul de judecată ce a judecat contestația la executare” - se arată în plângerea lui Dragnea la CEDO, redactată de avocatul lui Dragnea, Bernard O'Connor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG