Linkuri accesibilitate

Secția Specială, folosită și pentru blocarea dosarului Revoluției. Procurorii, reclamați pentru abuz în serviciu


Fostul președinte Ion Iliescu, acuzat, după 30 de ani, de crime impotriva umanității în dosarul Revoluției
Fostul președinte Ion Iliescu, acuzat, după 30 de ani, de crime impotriva umanității în dosarul Revoluției

Avocații lui Ion Iliescu, trimis în judecată în dosarul revoluției sub acuzația de crime împotriva umanității, au depus la Secția Specială pentru anchetarea magistraților o plângere impotriva procurorilor care au instrumentat dosarul. Procurorii au fost reclamați pentru abuz în serviciu.

Printre cei vizați este și Augustin Lazăr, procuror general, care s-a pensionat săptămâna trecută și al cărui mandat expiră pe 27 aprilie.

Potrivit surselor Europa Liberă, sesizarea a fost deja înregistrată la Secția Specială, iar prin ea se urmărește blocarea dosarului care urmează să intre la Camera preliminară, cea care stabilește admiterea probelor și decide dacă dosarul merge mai departe la instanța supremă sau se întoarce la Parchetul General. „Este clar o formă de presiune asupra procurorilor și nu este exclus ca Secția Specială să încerce să ia dosarul, așa cum a procedat cu Tel Drum”, susțin sursele citate.

În dosarul Revoluției au fost trimiși în judecată, după 30 de ani, trei inculpați- Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare, Iosif Rus. Crimele împotriva umanității sunt singurele care nu s-au prescris.

Tot cu o plângere la Secția Specială a amenințat și PSD, al cărui trezorier, Mircea Drăghici, a fost pus sub urmărire penală de DNA pentru delapidare. Procurorii au extins umărirea penală în cazul acestuia și l-a chemat la audieri, în calitate de martor, pe Codrin Ștefănescu, secretarul general al PSD. Acesta a declarat la ieșirea de la DNA că ”este foarte posibil să facem și noi niște reclamații în sensul acesta. Este un precedent periculos pentru toate partidele politice și pentru democrația din România”.

DNA a anunțat într-un comunicat de presă că urmărirea penală în cazul Mircea Drăghici a fost extinsă sub acuza de delapidare. Procurorii spun că Drăghici ar fi cumpărat în iulie 2017 un Mercedez Benz decapotabil cu suma de 324.000 lei din banii PSD, mașină pe care ulterior ar fi vândut-o unei persoane din familie. ”Banii pentru autoturism au fost plătiți abia la data de 23.08.2018”, susțin procurorii DNA.

XS
SM
MD
LG