Linkuri accesibilitate

Secretară într-un lagăr nazist acuzată de complicitate la 10.000 de crime


Imagine din prezent a fostului lagăr de concentrare Stutthof din Polonia

O femeie din Germania a fost pusă sub acuzare de către procurori fiind acuzată de complicitate la uciderea a 10.000 de persoane în lagărul de concentrare Stutthof. Faptele au avut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când persoana acuzată era minoră.

Procurorii din Itzehoe, un oraș din districtul Steinburg din Germania, nu au făcut public numele femeii dar au declarat într-o declarație că au acuzat-o de „asistență și instigare la crimă în peste 10.000 de cazuri”, precum și complicitate la tentativa de crimă, scrie BBC.

Femeia „este acuzată că i-a ajutat pe responsabilii lagărului la uciderea sistematică a prizonierilor evrei, a partizanilor polonezi și a prizonierilor de război sovietici în funcția sa de stenograf și secretar comandantului lagărului, între iunie 1943 și aprilie 1945”, au declarat procurorii într-o declarație.

Pentu că era minoră atunci când ar fi comis presupusele fapte, femeia va fi judecată de o instanță pentru minori.

Lagărul unde a lucrat femeia se afla în apropiere de orașul polonez Gdansk. BBC arată că 65.000 de persoane ar fi fost ucise acolo în timpul războiului.

Procurorii germani investighează alte 13 cazuri legate de lagărele de concentrare din Buchenwald, Sachsenhausen, Mauthausen și Stutthof, potrivit Oficiului Central pentru Investigația Crimelor Naziste.

Vara trecută, un fost gardian de la Stutthof, în vârstă de 93 de ani, identificat ca Bruno D., a fost condamnat pentru mii de acuzații de complicitate la crimă și a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Și el a fost judecat într-o instanță pentru minori, deoarece avea 17 ani la vremea când servea la Stutthof.

Potrivit estimărilor unanim acceptate de istorici, în lagărele de concentrare naziste ar fi fost ucise, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aproximativ 6 milioane de evrei.

XS
SM
MD
LG