Linkuri accesibilitate

Secretarul general NATO vorbește despre „vremuri grele” privind regimul de control al armamentului


Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg
Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg consideră că regimul controlului armelor trebuie să se adapteze „noilor realități” pentru a rămâne eficient, referindu-se la ignorarea de către Rusia a propriilor angajamente internaționale, pșrecum și la noilor actori și tehnologii aflați în dezvoltare.

„Sunt vremuri grele pentru controlul armelor”, a spus Stoltenberg la o conferință pe tema regimului controlului armamentului și a diplomației public, desfășurată la Bruxelles. Secretarul general NATO a adăugat că regimul global de control al armelor, foarte util până acum, se erodează.

Stoltenberg a evidențiat angajamentele Alianței militare Nord-Atlantice legate de controlul armamentului, dezarmare și neproliferare, indicând „rezultatul negativ privind controlul de amament” al Rusiei, la care a adăugat noul sistem de rachete pe care Rusia îl mobilizează, violând Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF). INF a fost semnat de SUA și Rusia în 1987, când ambele țări au convenit un program de dezarmare nucleară.

În vara acestui an, Washington s-a retras din Tratatul privind forțele nucleare intermediare, INF, după ani în care a acuzat Moscova de dezvoltarea unor noi capacități nucleare, cu propulsie terestră, încălcând resticțiile convenite. A urmat și retragerea Rusiei din Tratatul de dezarmare nucleară, care a sporit temerile privind reluarea unei curse a înarmării nucleare.

Rusia și-a suspendat în 2007 participarea în Tratatul European al Forțelor Convenționale, care limitează numărul de echipamente militare în Europa, în vreme ce aliații NATO continuă să respecte aceste acord, a adăugat Stoltenberg.

Stoltenberg a acuzat, de asemenea, Coreea de Nord și Iranul de ignorarea sau încălcarea regulilor internaționale, prin răspândirea tehnologiilor nucleare și în alte țări.

„Ridicarea Chinei” are, de asemenea, implicații asupra actualului regim de control al armamentului, a adăugat Stoltenberg, care a precizat că această țară are al doilea buget al apărării pe plan mondial, după cel al Statelor Unite, și care și-a mărit și sofisticat arsenalul nuclear.

Aliații NATO „trebuie să se manifeste și să reflecteze împreună la aceste noi realități” a spus Stoltenberg.

„Este nevoie să menținem și să aplicăm Tratatul de neproliferare nucleară. Trebuie să adaptăm regimul controlului asupra armamentului la noile realități. Trebuie să modernizăm Acordul de la Viena. Și este nevoie să ne gândim cum dezvoltăm noi reguli și standarde pentru tehnologiile noi, inclusiv pentru rachetele nucleare”, a spus secretarul general al NATO.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG