Linkuri accesibilitate

Secretarul general ONU cere anchetarea violențelor comise de poliție în SUA


Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut luni ca manifestaţiile să se desfăşoare în manieră paşnică, iar violenţele comise de poliţie trebuie să facă obiectul anchetelor atât în Statele Unite cât și în orice altă ţară.

Autorităţile trebuie să dea dovadă de reţinere în gestionarea manifestanţilor'' în America, precum şi în alte părţi, a declarat purtătorul său de cuvânt, comentând protestele violente care durează de peste o săptămână în Statele Unite, generate de uciderea unui afroamerican la Minneapolis în timp ce era reținut de polițiști albi.

În mai multe orașe ale lumii au avut loc, luni, demonstrații de solidarizare cu protestele din Statele Unite contra injustiției rasiale, care au izbucnit după uciderea unui afroamerican neînarmat, reținut de un grup de polițiști albi, la Minneapolis, statul Minnesota, pe 25 mai.

Au avut loc manifestații de solidaritate în Germania, la Berlin, la Londra - în Marea Britanie și la sfârșitul săptămânii trecut, în Canada.

În Noua Zeelandă, mii de demonstranți au manifestat în fața consulatului american din orașul Auckland, având pancarte cu lozinca: „Nu pot să respir”. Sunt cuvintele lui George Floyd din înregistrarea video a uciderii sale, care a catalizat protestele.

Demonstrații similare au avut loc la Berlin, Londra, Montreal și Rio de Janeiro.

George Floyd a decedat pe 25 mai în timpul unei arestări în Minneapolis. Ofițerul de poliție caucazian l-a imobilizat pe Floyd cu genunchiul pe gât timp de mai multe minute, deși Floyd era încătușat și neînarmat și spunea în mod repetat că nu poate respira.

Moartea lui George Floyd este cel mai recent caz de brutalitate a poliției față de comunitatea afroamericană, multe dintre acestea fiind documentate de martori cu ajutorul telefoanelor mobile, fapt ce a generat proteste de amploare la nivel național.

Cei patru polițiști implicați în arestarea lui Floyd au fost concediați, iar ofițerul care l-a imobilizat a fost pus sub acuzare. Aceste decizii nu au reușit însă să calmeze spiritele în SUA.

În Statele Unite, protestele s-au extins în multe orașe, în cursul săptămânii trecute s-au semnalat manifestați în peste 70 de orașe americane de pe tot cuprinsul țării. În circa 30 de state s-a instituit interdicția de circulație pe timpul nopții.

Președintele american Donald Trump a anunțat că va mobiliza toate resursele federale disponibile, civile şi militare, pentru a opri revoltele, jafurile, vandalismul, atentatele şi distrugerea de bunuri şi pentru a proteja drepturile americanilor care respectă legea

XS
SM
MD
LG