Linkuri accesibilitate

Ședința de învestire a guvernului Orban 2, amânată din lipsă de cvorum


În plenul reunit nu au fost decât parlamentarii PNL și USR
În plenul reunit nu au fost decât parlamentarii PNL și USR

Ședința de învestire a guvernului Orban 2 a fost amânată din lipsă de cvorum. Au fost doar 188 de parlamentari din 233 necesari pentru întrunirea cvorumului.

În sala de plen nu erau la ora 16.00, la care era planificată ședința plenului reunit, decât parlamentarii PNL și USR.

Boicotul cu care PSD a amenințat a funcționat astfel.

Tot luni, Curtea Constituțională a admis luni sesizările făcute de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și de cel al Senatului, Titus Corlățean și „a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020”, se spune în decizia CCR dată luni.

De asemenea, CCR a decis ca președintele României să desemneze alt candidat pentru funcția de premier.

„(...) Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentrufuncția de prim-ministru”, a mai decis Curtea Constituțională.

Curtea a decis ca desemnarea unui premier să țină cont de „asigurarea coagulării unei majorități parlamentare”.

„Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, președintelui Camerei Deputaţilor şi președintelui Senatului”, mai spune CCR.

XS
SM
MD
LG