Linkuri accesibilitate

Șefa FMI: Bulgaria poate trece la Euro din 2023


Kristalina Georgieva, directorarea FMI.
Kristalina Georgieva, directorarea FMI.

Bulgaria poate adopta moneda euro în 2023, după ce va intra în acest an în „sala de așteptare” a zonei euro, a declarat duminică Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, citată de Reuters.

Bulgaria, care a aderat la UE în același an cu România, speră să se alăture mecanismului ERM-2, ce precede intrarea în zona Euro, până la sfârșitul lunii aprilie și să adopte euro în 2023.

Georgieva a declarat că președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, „vede foarte pozitiv” demersul Bulgariei pentru intrarea în zona euro și i-a spus la Forumul Economic Mondial de la Davos că „se pare că bulgara va fi vorbită curând în sala unde au loc întâlnirile zonei euro”.

Georgieva, care este de origine bulgară, a declarat că intrarea în zona euro va fi benefică pentru țară, va oferi mai multă securitate monetară și o va proteja de incertitudinile globale.

Leva, moneda Bulgariei, este deja legată de euro, îndeplinește criteriile nominale pentru a adopta moneda unică, cu finanțe publice sănătoase și datorii reduse, însă țara este una dintre cele mai sărace state membre ale UE.

XS
SM
MD
LG