Linkuri accesibilitate

Șefa Reprezentanței CE în România, Ramona Chiriac: E timpul ca Bucureștiul să atragă mai mulți bani pentru refugiați


Șefa Reprezentanței CE în România, Ramona Chiriac: E timpul ca Bucureștiul să atragă mai mulți bani pentru refugiați
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:08 0:00

România încă poate folosi din bani europeni, cel puțin 312 milioane de euro pentru sprijinirea refugiaților ucraineni. Banii provin inclusiv din sumele necheltuite de România în perioada 2014-2021. La interviul one2one, reprezentanta Guvernului Uniunii Europene a vorbit și despre urgențele din PNRR.

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, explică în interviul one2one, că deși Executivul comunitar a pus la dispoziția Bucureștiului 472 de milioane de euro, abia acum, România a început să acceseze sume mai consistente pentru ajutorarea celor care s-au refugiat de razboi din țara vecină. În același timp, Ramona Chiriac subliniază că România a beneficiat de investiții europene importante în porturi precum Sulina și Constanța, iar acestea au permis exporturi de bunuri de 20 de ori mai mari anul trecut decât în 2021.

Iar fermierii români afectați de importurile și tranzitul cerealelor ucrainene vor primi 40 de milioane de euro despăgubiri începând din luna septembrie a acestui an.

În ceea ce privește derularea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), reprezentanta Comisiei Europene în România susține că negocierile Guvernului României cu cel al Uniunii privind acordarea celei de-a doua tranșe de bani nu sunt blocate dar „suntem puțin contra timp”. Peste două săptămâni, la începutul lunii iunie, Comisia Europeană va anunța dacă trimite sau nu României tranșa a doua de bani, în valoare de 2,8 miliarde de euro. Până atunci, Comisia va decide dacă două dintre obiectivele energetice restante prevăzute în PNRR, aferente celei de-a doua tranșe de bani, pot fi considerate sau nu îndeplinite pentru a se putea trece la negocierea următoarei tranșe de bani.

„Reformele din PNRR nu sunt un meniu a la carte”, avertizează șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, in interviul one2one, întrebată fiind despre reforma pensiilor speciale.

Diplomata spune că cel puțin până acum, România nu a cerut Comisiei renegociarea PNRR. Ramona Chiriac vorbește la Europa Liberă și despre planul de restructurare a TAROM.

Interviul integral cu șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, va fi postat pe site-ul Europa Liberă, joi, 18 mai, la ora 8.

XS
SM
MD
LG