Linkuri accesibilitate

Șefa Serviciului Secret al SUA a demisionat, după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump


Kimberly Cheatle a demisionat marți din funcția de director al Serviciului Secret al SUA.
Kimberly Cheatle a demisionat marți din funcția de director al Serviciului Secret al SUA.

Directoarea Serviciului Secret al SUA, Kimberly Cheatle, a demisionat marți din funcție, ca urmare a tentativei de asasinat asupra fostului președinte Donald Trump, care a atras un val de critici la adresa instituției.

Serviciul Secret al SUA a fost supus unei evaluări cu privire la gestionarea securității mitingului electoral din 13 iulie, în care un bărbat înarmat a reușit să tragă supra fostului președinte Donald Trump.

Ex președintele SUA a fost flancat imediat de forțele de securitate, dar a părăsit scena cu urechea sângerândă. Atentatorul, în vârstă de 20 de ani, a fost împușcat ulterior de un lunetist al Serviciului Secret.

Faptul că lansarea atacului (de pe acoperișul unei clădiri aflate la o distanță de 100-150 de metrri față de pupitrul unde se afla Trump) a fost posibilă a declanșat o criză în sânul Serviciulu Secret al SUA, responsabil cu securitatea actualilor și foștilor președinți, notează Reuters.

În urma împușcăturilor, a murit și o persoană aflată în audiență, iar alte două persoane au fost grav rănite.

Directoarea Serviciului Secret al SUA, Kimberly Cheatle a primit crititici atât din partea democraților cât și a republicanilor în audierile organizate luni de Comisia de Supraveghere din Camera Reprezentanților.

Ea a refuzat să răspundă la întrebările parlamentarilor frustrați cu privire la planul de securitate pentru miting și modul în care forțele de ordine au reacționat la comportamentul suspect al bărbatului înarmat, potrivit Reuters.

Aceștia i-au cerut demisia.

Kimberly Cheatle, care conduce agenția din 2022, le-a spus totuși parlamentarilor că și-a asumat responsabilitatea pentru împușcătură, numind-o cel mai mare eșec al Serviciului Secret de când președintele Ronald Reagan a fost împușcat în 1981, potrivit Associated Press.

„Îmi asum întreaga responsabilitate pentru deficiența de securitate”, a spus ea într-un e-mail adresat personalului, obținut și citat de Associated Press (AP). „În lumina evenimentelor recente, am luat cu regret decizia dificilă de a demisiona din funcția de director”, a mai spus ea.

Kimberly Cheatle a lucrat 27 de ani în agenție, după care a lucrat în mediul privat, la PepsiCo, fiind rechemată de președintele Joe Biden, care a numit-o șefa Serviciului Secret.

După anunțul demisiei lui Kimberly Cheatle, președintele Joe Biden a transmis că „evaluarea independentă pentru a lămuri ceea ce s-a întâmplat în 13 iulie continuă și aștept cu nerăbdare să evaluez concluziile.”

„Știm cu toții că ceea ce s-a întâmplat în acea zi nu se va mai întâmpla niciodată”, a mai spus el, într-o declarație citată de Reuters.

Joe Biden a mai spus că va numi un succesor în funcția de director al Serviciului Secret în curând.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG