Linkuri accesibilitate

Șefii Jandarmeriei, noi acuzații în dosarul „10 august”: S-a creat aparența legală pentru o intervenție violentă, nejustificată


Protestul din 10 august 2018 s-a soldat cu sute de răniți, în urma intervenției în forță a jandarmeriei.
Protestul din 10 august 2018 s-a soldat cu sute de răniți, în urma intervenției în forță a jandarmeriei.

Ofițerii care se aflau la comanda Jandarmeriei, în timpul protestului antiguvernamental de pe 10 august 2018 sunt acuzați de noi infracțiuni, în dosarul penal deschis de procurorii militari.

Procurorii militari au extins acuzațiile în dosarul lui Cătălin Sindile, Laurențiu Cazan și Sebastian Cucoș, șefii Jandarmeriei care se aflau la comandă în timpul protestelor din 10 august 2018, care au degenerat în violență și exces de forță din partea jandarmilor, conform unor surse citate de Mediafax.

Cei trei ofițeri de jandarmerie erau deja acuzați de abuz în serviciu și participație improprie la purtare abuzivă, fals intelectual și uz de fals.

Parchetul General a anunțat, într-un comunicat de presă, că a extins urmărirea penală in rem, cu privire la infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă. Procurorii suspectează că în 10 august 2018, au existat mai multe acțiuni „menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei”.

Efectele acestor acte au fost vătămarea dreptului la liberă exprimare și întrunire a majorității protestatarilor, dar și „acte de violență nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente - acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”.

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, cel care a preluat conducerea Parchetului General după ce Augustin Lazăr s-a pensionat, a declarat joi că are ca prioritate urmărirea stadiului anchetei în cazul violențelor de la protestul de anul trecut.

„Voi avea întâlniri cu şefii principalelor structuri de parchet, iar primii pe care îi voi chema la mine vor fi cei din secţia parchetelor militare. Cu aceştia discuţiile se vor axa pe două teme importante. Prima şi cea mai importantă, stadiul cercetărilor în dosarul violenţelor din 10 august şi a doua temă - modul în care a fost soluţionat dosarul Revoluţiei”, a declarat Bogdan Licu.

Procurorii militari au înregistrat sute plângeri penale din partea unor persoane care au reclamat intervenția dură a jandarmilor la protest. În paralel, a fost deschis și un dosar penal pentru ultraj, după ce mai mulţi jandarmi au reclamat că au fost răniţi de către protestatarii violenţi.

În dosarul violenţelor de la mitingul din 10 august au fost audiaţi până acum preşedintele PSD Liviu Dragnea, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, comandantul Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, Cătălin Paraschiv, primarul general al Capitalei, Gabrirela Firea, prefectul Capitalei Speranţa Cliseru, subprefectul Capitalei, Corneliu Cîrstea, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Gheorghe Nucu Marin şi viceprimarul Aurelian Bădulescu, conform Mediafax.

XS
SM
MD
LG