Linkuri accesibilitate

UPDATE -R.Moldova: Șeful ANSP a demisionat după afirmațiile despre victimele Covid care „și așa erau o povară”


Nicolae Furtună, ANSP Republica Moldova
Nicolae Furtună, ANSP Republica Moldova

UPDATE: Nicolae Furtună a demisionat de la conducerea ANSP după o o întrevedere cu premierul moldovean Ion Chicu. Inițial, într-o scurtă conferință de presă, Furtună și-a cerut scuze pentru afirmațiile controversate făcute luni despre victimele pandemiei de coronavirus, dar a declarat că nu intenționează să se retragă din funcție.

Premierul Ion Chicu l-a convocat astăzi într-o ședință pe directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în cadrul căreia Nicolae Furtună și-a anunțat demisia.

Totodată, Nicolae Furtună a raportat starea de lucruri din cadrul ANSP privind proiectele demarate și care necesită a fi continuate, dar și problemele stringente cu care se confruntă. S-a mai discutat și despre evoluția situației epidemiologice în țară, despre stocul de echipament disponibil și capacitățile sistemului medical de a face față pandemiei.

Premierul a apreciat profesionalismul domnului Furtună și i-a mulțumit pentru muncă și efortul depus în calitatea sa de manager al ANSP într-o perioadă extrem de dificilă pe plan național și global.

Ion Chicu și-a exprimat regretul profund pentru declarațiile lansate recent în spațiul public de către ex-conducătorul ANSP. În perioada următoare interimatul funcției de Director al ANSP va fi asigurat de către Vasile Guștiuc”, transmite Guvernul Republicii Moldova într-un comunicat remis Europei libere.

Pandemia de coronavirus a ucis 1.074 de persoane în Republica Moldova, dar șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, minimalizează problema și spune că boala a ucis doar oameni care sufereau deja de alte boli grave și deveniseră „o povară”.

„Nu vreau să fiu judecat şi să nu par cinic, dar în toată lumea COVID-ul a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur”, ar fi declarat Furtună, citat de TVR Moldova.

Șeful ANSP a mai spus că 99 % din decesele înregistrate erau persoane care au avut cel puţin o comorbitate, iar peste 70% din decese - persoane care au avut cel puţin 2 comorbităţi.

Nicolae Furtună a mai spus că două treimi din cei care au murit de coronavirus în Moldova sufereau în grade diferite de obezitate.

Republica Moldova, cu o populație de circa 4 milioane de locuitori a înregistrat 4.055 de cazuri de coronavirus și 1.074 de decese.

XS
SM
MD
LG