Linkuri accesibilitate

Șeful CIA, îngrijorat de retorica președintelui Republicii Srpska


Șeful CIA William Burns (al doilea de la stânga) la Sarajevo pe 20 august
Șeful CIA William Burns (al doilea de la stânga) la Sarajevo pe 20 august

Directorul CIA, William Burns, a fost la Sarajevo pe 20 august pentru a discuta despre „retorica și acțiunile secesioniste îngrijorătoare” ale președintelui prorus și ale guvernului entității sârbe din Bosnia și Herțegovina, a declarat un oficial al guvernului american pentru RFE/RL.

Burns, care a sosit dintr-o misiune diplomatică în Israel, ca parte a efortului SUA de a negocia o încetare a focului în Gaza, a avut întâlniri la președinția bosniacă cu colegii din comunitatea de informații, membri ai președinției și ministrul de externe, SUA. a spus oficialul.

„Au discutat chestiuni de interes reciproc, care includ integritatea teritorială și suveranitatea Bosniei-Herțegovinei”, potrivit oficialului, care a cerut să nu fie numit.

Președintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, președintele prorus al entității sârbe din Bosnia, a provocat îngrijorare în rândul aliaților occidentali ai Bosniei din cauza legăturilor sale cu președintele rus Vladimir Putin.

Dodik a reafirmat în februarie, după întâlnirea avută cu Putin în republica rusă Tatarstan, că Republica Srpska nu se va alătura sancțiunilor occidentale aplicate Rusiei după ce Moscova a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022.

Declarațiile făcute de Dodik au pus piedici progresului Bosniei către aderarea la UE, care a devenit candidată la aderarea europeană în 2022.

Almir Dzuvo, șeful Agenției de Informații și Securitate din Bosnia, a confirmat pentru RFE/RL că Burns se află la Sarajevo.

Burns „și-a exprimat sprijinul pentru cooperarea agențiilor de informații americane și bosniace” în timpul întâlnirii cu Dzuvo, a declarat șeful serviciilor de informații bosniace pentru RFE/RL.

Șeful diplomației Bosniei, Elmedin Konakovic, care s-a întâlnit și cu Burns, a declarat că Bosnia „a primit încă o dată confirmarea sprijinului deplin pentru integritatea teritorială și suveranitatea Bosniei și condamnarea mesajelor și mișcărilor secesioniste”.

Margarita Assenova, membru senior la Fundația Jamestown din Washington, a declarat că Serbia provoacă probleme în Bosnia de ceva timp și că a devenit „mai vizibilă și mai periculoasă”.

Vizita lui Burns este un „mesaj foarte bun” către Serbia că Statele Unite nu îi vor tolera acțiunile, a spus Assenova.

Problemele din Balcani ar reprezenta o carte în mâinile Kremlinului, pentru a distrage atenția Statelor Unite și a Europei de la războiul Rusiei în Ucraina, a adăugat ea, menționând că președintele Joe Biden a jucat un rol activ în politica externă a SUA față de Balcani în timp ce era în Comisia de Relaţii Externe a Senatului.

Vizita unuia dintre oamenii de vârf ai guvernului SUA arată angajamentul Statelor Unite și că Bosnia „se află în fruntea priorităților politicii externe americane, ceea ce este foarte important pentru noi”, spune Assenova.

Ultimul director CIA care a vizitat Bosnia-Herțegovina a fost John Brennan în 2016.

Surse au declarat pentru RFE/RL că la întâlnirea de la președinția bosniacă a participat și Zeljka Cvijanovic, sancționată de Departamentul de Trezorerie al SUA din cauza amenințărilor la adresa acordurilor de la Dayton.

Ea este membră a Alianței Social-Democraților Independenți a lui Dodik (SNSD) și membru al președinției de stat a Bosniei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
XS
SM
MD
LG