Linkuri accesibilitate

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, respinge anunțul Iranului, potrivit căruia ar fi arestat 17 spioni care lucrau pentru CIA


Secretarul de stat al SUA atrage atenția că regimul islamic de la Teheran are o lungă istorie în a prezenta minciuni legate de astfel de situații
Secretarul de stat al SUA atrage atenția că regimul islamic de la Teheran are o lungă istorie în a prezenta minciuni legate de astfel de situații

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a respins, luni, anunțul Iranului, potrivit căruia ar fi arestat 17 spioni care lucrau pentru CIA, dintre care unii au fost condamnați la moarte.

Iranul a anunțat prin intermediul agenției oficiale de știri, IRNA, capturarea unei rețele de spionaj în favoarea Statelor Unite, în contextul în care în ultima vreme situația dintre regimul de la Teheran și puterile occidentale s-a deteriorat, potrivit Reuters.

„Regimul iranian are o istorie îndelungată presărată cu minciuni...aș lua cu o doză însemnată de precauție astfel de aserțiunile Iranului în privința unor astfel de acțiuni”, a spus Mike Pompeo într-un interviu pentru Fox News.

Oficialul american a declinat comentariile despre un caz particular, însă a adăugat că „există o listă lungă de americani pe care SUA dorește să-i aducă acasă de pe teritoriul Republicii Islamice Iran”.

În ultimele săptămâni, SUA au dat vina pe regimul iranian pentru o serie de incidente în strâmtoarea Ormuz, un traseu important al vaselor petroliere. Ultimul incident datează de la finele săptămânii trecute, când a fost sechestrată o navă sub pavilion britanic, ca replică la capturarea în Gibraltar a unui tanc petrolier aparținând Teheranului.​

Ministerul iranian al Informaţiilor, citat de televiziunea naţională, a anunţat că a destructurat o reţea de spioni CIA şi a arestat 17 suspecţi.

„Cei care au trădat în mod deliberat ţara au fost predaţi justiţiei. Unii au fost condamnaţi la moarte, alţii la pedepse lungi în închisoare”, a declarat pentru presă şeful contraspionajului la Ministerul iranian al Informaţiilor, a cărui identitate nu a fost dezvăluită.

Suspecţii erau angajaţi ”în sectoare sensibile” sau în activităţi private legate de aceste sectoare, a spus el, fără să facă alte precizări.

Suspecţii acţionau în mod independent unii de alţii, a adăugat el, fără să spună câţiau fost condamnaţi la moarte.

Unii dintre ei au fost recrutaţi după ce au căzut într-o ”capcană” pe care le-a întins-o CIA, în timp ce solicitau vize pentru a se duce în Statele Unite, porivit acestui oficial iranian.

”Unii au fost abordaţi în timp ce îşi depuneau cererea de viză, alţii aveau deja viză, dar au fost unor presiuni din partea CIA la momentul reînnoirii acesteia”, a declarat el.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG