Linkuri accesibilitate

Șeful IGSU: Nu s-a luat, încă, decizia activării taberelor pentru eventualii refugiați din Ucraina


O astfel de tabără ar trebui ridicată în județele din nordul României pentru a adăposti eventualii refugiați din Ucraina. Imagine generică cu o tabără mobilă ISU.
O astfel de tabără ar trebui ridicată în județele din nordul României pentru a adăposti eventualii refugiați din Ucraina. Imagine generică cu o tabără mobilă ISU.

Șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Dan Paul Iamandi, a declarat pentru Europa Liberă că nu s-a luat încă decizia activării centrelor pentru refugiați în județele de graniță din nordul țării și județul Tulcea.

Declarația șefului IGSU a fost făcută la ora 08.00. Surse guvernamentale au dezvăluit pentru Europa Liberă că s-a luat decizia operaționalizării taberelor mobile în urma unei întâlniri la Guvern, care a avut loc în jurul orei 10.00.

Cu toate acestea, IGSU nu a primit un ordin concret până la orele 11.00.

Taberele mobile care ar putea fi instalate pentru primirea refugiaților din Ucraina se află în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, dar trebuie să existe un ordin pentru instalarea lor.

O astfel de tabăra mobilă poate găzdui până la 201 persoane, conform IGSU, și are în dotare corturi, perne, pături, cearșafuri și toate utilitățile care permite cazarea temporară a unor cetățeni.

Instalarea unei astfel de tabere mobile durează 12 ore din momentul în care a containerul IGSU a ajuns la locul decis pentru amplasare. Oficialii din prefecturi și cei ai ISU au făcut un plan în teritoriu pentru a se identifica locurile pentru ridicarea unor astfel de tabere mobile pentru refugiații care ar putea sosi din Ucraina.

„O tabăra are 33 de corturi cu diferite destinații, de la primire și înregistrare, prim-ajutor, asistență medicală, plus corturile de cazare și de hrănire. Corturile destinate cazării au, în genere, 6x8 metri și pot găzdui între 6 și 8 persoane. Capacitatea maximă a unei astfel de tabere este de 201 persoane”, a spus generalul Radu, prim adjunct al ISU.

IGSU are în dotare 39 de astfel de tabere mobile, achiziționate cu fonduri europene, dar ele se află în toate județele României. Astfel, după luarea deciziei privind instalarea lor, durează până ajung la județele de pe granița de nord: Maramureș, Botoșani, Suceava. Dacă ar fi utilizate toate, capacitatea totală ar fi de 7.839 de persoane.

Ministrul Apărării a declarat, marți, că România ar putea adăposti 500.000 de refugiați din Ucraina, fără a da alte informații despre locurile privind cazarea lor.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG