Linkuri accesibilitate

Șeful PPE: Acţiunile PSD-ALDE în privința sistemul judiciar sunt incompatibile cu tratatele europene


Joseph Daul , președintele popularilor europeni

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a declarat, vineri că „este de necrezut că o majoritate de guvernământ dintr-un stat membru al UE, care deţine Preşedinţia Consiliului UE, continuă să încalce, în mod frecvent, regulile şi normele europene”

Șeful popularilor europeni mai spune că „în timpul deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE, Guvernul Român ar fi trebuit să fie un model al respectării valorilor europene, dar, chiar din prima zi, nu a reuşit să o facă”. Declarațiile președintelui PPE vin la două zile după ce parlamentarii români au votat modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală

Liderul PPE susține că acţiunile coaliţiei de guvernare afectează lupta anticorupţie a României şi buna funcţionare a justiţiei: „coaliţia condusă de socialişti (PSD-ALDE), şi-a arătat adevărata faţă. Este descurajator să vezi că o coaliţie de guvernare a unui stat membru al UE schimbă Codul Penal pentru a se asigura că liderul lor şi alţi politicieni nu vor fi nevoiţi să răspundă pentru greselile lor. Un asemenea comportament al coaliţiei PSD-ALDE nu este nici pro-european, nici demn de o alianţă de guvernare. Astfel de acţiuni afectează lupta anticorupţie în România şi buna funcţionare a justiţiei, în ansamblu. Mai rău, reformele de succes ale României după aderarea la UE sunt în prezent puse în discuţie de actuala coaliţie de guvernare”.

Joseph Daul i-a mai cerut guvernului „să ia imediat măsurile necesare pentru a pune în aplicare toate recomandările Comisiei de la Veneţia, precum şi recomandările Comisiei Europene prezentate în ultimul raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Un sistem independent de justiţie nu este un lux şi nu este făcut pentru ca doar unii să beneficieze de acesta, este o necesitate pentru o democraţie cu adevărat funcţională ce trebuie să servească fiecărui român”.

Liderul PPE l-a felicitat în schimb pe Klaus Iohannis pentru „iniţiativa de a organiza un referendum cu privire la evoluţia sistemului judiciar din România”.


Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG