Linkuri accesibilitate

Senat: Diana Șoșoacă, obligată să poarte mască în parlament


România - Senatorul AUR, Diana Șoșoacă, în prima sa zi în parlament, fără mască de protecție, în timpul unui live transmis pe Facebook
România - Senatorul AUR, Diana Șoșoacă, în prima sa zi în parlament, fără mască de protecție, în timpul unui live transmis pe Facebook

Senatoarea AUR Diana Șoșoacă trebuie să poarte mască în Parlament pentru că adeverința medicală pe care a prezentat-o și despre care pretindea că o exceptează de la purtarea măștii este emisă de medicul de familie și nu de medicul de la Medicina Muncii, de la Senat, așa cum cere legea.

„I-am solicitat să poarte mască, lucru cu privire la care s-a conformat și, pe durata ședinței, până când a venit răspunsul (de la DSP - n.r.), a purtat masca de protecție. A purtat și ulterior, pentru că răspunsul pe care i l-am înmânat personal, primit din partea DSP București, atestă că emitentul nu este emitentul legal al unei astfel de adeverințe, cu privire la efectul exceptării măștii, întrucât nu medicul de familie este cel competent să excepteze o persoană, pe baza adeverinței, de la purtarea măștii, ci medicul de medicină a muncii din cadrul Senatului. Acela este medicul care, pe baza recomandărilor medicului specialist, va stabili dacă acel diagnostic stabilit de medicul de familie, identificat numeric codat, corespunde categoriei de boli care ar afecta capacitatea de oxigenare”, a spus senatorul PNL Iulia Scântei, președinte comisiei de validare din Senat, la Digi24.

Scântei a spus că nu a verificat autenticitatea adeverinței ci doar a încercat să afle dacă adeverința prezentată de senatoarea AUR este cu adevărat documentul legal care ar putea să o excepteze de la purtarea măștii.

Șoșoacă este obligată să se adreseze medicului de medicina muncii din cadrul Senatului și până la obținerea unui eventual aviz medical, adeverința medicală nu poate fi folosită pentru a o scuti de purtarea măștii în sălile de plen sau la comisii.

Senatoarea liberarlă a spus că nu a sesizat poliția dar că aceasta se poate sesiza și din oficiu sau Secretariatul General o poate face. Ea a mai spus că a primit plângeri de la mai mulți colegi parlamentari care s-au plâns că suferă de boli cronice și că se simt puși în pericol de faptul că senatoarea AUR nu poartă mască.

Avocata Diana Șoșoacă a stat în sala de plen fără să poarte mască și a făcut mai multe live-uri pe pagina sa de Facebook în care a spus că „obligativitatea purtării măștii încalcă Constituția României”. Ea a spus că va face plângere penală împotriva celor care i-au publicat adeverința medicală și că va cere verificarea măștilor pe care le poartă colegii săi pentru a vedea dacă aceastea sunt conforme.

Premierul interimar Nicolae Ciucă, senator PNL de Dolj și coleg cu Diana Șoșoacă a cerut luni dimineață instituțiilor statului să verifice adeverința de care s-a prevalat senatoarea AUR pentru a se sustrage respectării regulilor și legii.

„Regulile sunt stabilite de specialiști și au fost adoptate de instituțiile statului, aprobate la nivel guvernamental, ca atare instituțiile statului trebuie să își facă datoria. Cu certitudine trebuie o verificare făcută de către instituțiile abilitate în acest sens”, a declarat Nicolae Ciucă luni, la Senat, întrebat de ziariști cum comentează faptul că Diana Șoșoacă nu poartă mască.

El a spus că instituțiile „sunt în măsură să se autosesizeze”.

Diana Șoșoacă, senator AUR, a participat luni la prima ședință a forului legislativ fără mască de protecție.

După consultările de săptămâna trecută, de la Cotroceni, Șoșoacă a spus că are o adeverință medicală care ar atesta că având o serie de boli ar fi scutită de la purtarea măștii de protecție.

XS
SM
MD
LG