Linkuri accesibilitate

Senatoarea Kamala Harris a fost aleasă de Joe Biden pentru a îi fi vicepreședinte


Joe Biden, alătuuri de Kamala Harris
Joe Biden, alătuuri de Kamala Harris

Joe Biden a anunțat marți seară că o alege pe senatoarea Kamala Harris pentru a îi fi partener, ca propunere de vicepreședinte, în cursa pentru Casa Albă. Tandemul Biden- Harris este cel care va înfrunta în alegeri echipa republicană condusă de Donald Trump, iar cei doi vor avea prima apariție publică miercuri, în Wilmington, Delaware.

„Am marea onoare să anunț că am ales-o pe Kamala Harris - o luptătoare neînfricată - drept partenera mea în alegeri”, a scris Biden pe Twitter.

„Am decis că cea mai bună persoană care mă poate ajuta să lupt cu Donald Trump şi Mike Pence şi să conduc această naţiune începând din ianuarie 2021 este Kamala Harris", a a completat ulterior Joe Biden.

Alegerea lui Biden fusese anticipată și când va fi nominalizată oficial, săptămâna viitoare la Convenția Democrată, Kamala Harris va deveni prima femeie de culoare – afroamericană și indoamericană – într-un tandem prezidențial, din istoria Statelor Unite. În 2016, când a devenit senatoare de California, Kamala Harris era a doua femeie de culoare care deținea o astfel de funcție. Înainte de a fi în Senat, Harris a fost procuror general în California și a absolvit Universitatea Howard si Facultatea de Drept de la Universitatea Statului California.

Harris este fiica unor imigranți în SUA, mama din India, statul Tamil-Nadu și tatăl din Jamaica, ambii lucrând la universități din regiunea San Francisco. Este căsătorită cu avocatul Douglas Emhoff și a adoptat cei doi copii ai acestuia.

Kamala Harris a candidat la președinție alături de Biden, în preliminariile democrate, unde au fost momente tensionate între cei doi. Deși Harris nu a obținut mai mult de 20% în preliminarii, ea a făcut o impresie bună.

În 2019, Harris l-a criticat pe Biden pentru colaborările pe care acesta le-a avut în trecut cu senatori democrați care susțineau segregarea raselor și pentru faptul că s-a opus, la un moment dat, unei politici de promovare a diversității în școli. Biden s-a apărat spunând că Harris i-a interpretat greșit poziția, insistând că motivul pentru care a intrat în politică este legat de apărarea drepturilor civile.

Aceste momente sunt speculate acum de campania lui Trump, care consideră că, după criticile din trecut pe chestiuni legate de politica rasială, faptul că Harris i se alătură acum lui Biden este o dovadă de ipocrizie. De altfel, Trump a numit-o de pe acum pe candidata democrată „prefăcuta Kamala”.

Faptul că Harris este cu peste 20 de ani mai tânără decât Joseph Biden este important pentru a atrage electoratul tânăr, care l-a sprijinit pe Bernie Sanders în preliminarii. Pe de altă parte, Kamala Harris este considerată o democrată moderată, ca și Biden, ori aripa cea mai dinamică a partidului este la stânga.

Pe Twitter, Joe Biden a numit-o pe Harris drept „o luptătoare neînfricată pentru omul de rând și una din cele mai buni funcționari publici din țară". La rândul ei, senatoare și-a caracterizat partenerul din alegeri drept cel „care poate să unească poporului american deoarece și-a petrecut viața luptând pentru noi".

Prima apariție împreună a celor doi va avea loc miercuri la un eveniment în Wilmington, Delaware.

Potrivit unui sondaj efectuat la nivel naţional de Universitatea Monmouth, Joe Biden este creditat cu 51% din intenţiile de vot, în timp ce Donald Trump are o popularitate de 41%.

XS
SM
MD
LG