Linkuri accesibilitate

11 senatori americani vor să conteste victoria lui Biden. Ce șanse are acțiunea


Președintele Donald Trump

Un grup de 11 senatori republicani, condus de influentul senator republican de Texas, Ted Cruz, a anunțat că va contesta victoria președintelui ales, democratul Joe Biden, pe 6 ianuarie, când Congresul trebuie să certifice votul Colegiului Electoral.

Într-o declarație din 2 ianuarie, cei 11 republicani au susținut că „acuzațiile de fraudă și nereguli în alegerile din 2020 depășesc orice am văzut în viața noastră”, în ciuda faptului că nu există dovezi care să susțină astfel de afirmații.

Președintele Donald Trump a refuzat să recunoască victoria lui Biden și a repetat afirmațiile neîntemeiate că alegerile au fost „trucate”, promițând că va continua să lupte pentru rezultatele alegerilor.

Echipa lui de campanie a înaintat zeci de interpelări în justiție, în tentativa de a răsturna rezultatele în așa-numitele state indecise (swing states) dar aproape toate au fost respinse de la bun început, din lipsă de argumente sau dovezi.

Cei aproape un sfert din senatorii republicani intenționează să conteste rezultatul în anumite state indecise, o acțiune care este independentă de inițiativa similară, dar mai veche, a senatorului republican de Missouri, Josh Hawley.

Ted Cruz, la fel ca și Hawley a declarat că nu vrea să-l conteste pe Biden sau să răstoarne votul din noiembrie, dar Congresul -în opinia sa – trebuie să lupte pentru „integritatea” procesului electoral, pentru că împotriva alegerilor din 2020 s-a adunat un număr „nemaivăzut de mare de alegații privind fraude și nereguli”.

Nimeni nu se așteaptă ca victoria lui Biden să fie blocată în acest fel, dar procedura formală din Senat se poate transforma, pe 6 ianuarie într-o lungă dezbatere, urmată de mai multe voturi. Fiecare contestație are două ore să fie dezbătută, după care trebuie votată.

O inițiativă similară a fost anunțată și de un grup de apoape 140 de republicani din Camera Reprezentanților.

Michael Gwin, un purtător de cuvânt al Biden, a catalogat această mișcare drept teatru politic. "Această cascadorie nu va schimba faptul că președintele ales Biden va depune jurământul pe 20 ianuarie, iar aceste cereri nefondate au fost deja examinate și respinse de propriul procuror general al lui Trump, de zeci de instanțe și de oficiali electorali din ambele partide", a spus acesta.

Decizia de a contesta rezultatele în Congres împarte republicanii, liderul majorității Senatului, Mitch McConnell, îndemnându-și deja partidul să nu încerce să răstoarne ceea ce oficialii electorali nepartizani au concluzionat că este un vot liber și corect.

În Colegiul Electoral, Biden a primit 306 voturi față de numai 232 pentru Trump iar votul Congresului este normal o formalitate, ignorată de presă și opinia publică.

Tot pentru 6 ianuarie, la Washington este planificat un protest împotriva alegerilor care ar fi fost fraudate, iar într-o serie de mesaje pe Twitter, președintele Trump i-a îndemnat pe simpatizanții să participe pentru că va fi „feroce” („Huge protest Jan 6th, Be there. It'll be wild." 9 decembrie 2020). „Niciodată nu renunț. Ne vedem pe 6 ianuarie în D.C” (adică la Washington D.C.) a mai scris președintele pe Twitter.

Inaugurarea președintelui ales Joe Biden este programată pe 20 ianuarie 2021.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG