Linkuri accesibilitate

Senatorii au modificat Codul de procedură penală: maximum 120 de zile pentru pronunțarea sentinței și motivare


Anca Dragu, președintele Senatului, se numără printre inițiatorii proiectului care a fost votat. Imagine generică în Parlament cu Anca Dragu și Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților.
Anca Dragu, președintele Senatului, se numără printre inițiatorii proiectului care a fost votat. Imagine generică în Parlament cu Anca Dragu și Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților.

Senatul a votat modificarea Codului de Procedură Penală pentru a-l pune în acord cu deciziile Curții Constituționale. PSD a cerut ca proiectul să fie retrimis la Comisia Juridică, în timp ce Coaliția de guvernare l-a susținut.

Propunerea legislativă a intrat pe circuitul parlamentar pe 28 aprilie, fiind depusă de Anca Dragu, președinta Senatului, senatorii PNL Alina Gorghiu și Iulia Scântei și deputatul Ioan Cupșa (PNL). Inițiativa încearcă să corecteze legislația în vigoare, după decizia CCR.

Curtea Constituțională a decis pe 7 aprilie că punerea în executare a unei hotărâri judecătorești penale definitive fără motivarea sa scrisă este neconstituțională și încalcă dreptul la justiție și la un proces echitabil, iar hotărârea judecătorească trebuie redactată chiar la data pronunțării ei.

Înalta Curte a solicitat Parlamentului să remedieze rapid situația pentru a nu se ajunge într-un vid legislativ.

Potrivit amendamentului votat de Comisia Juridică din Senat se precizează că:

  • deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor.
  • În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut, instanţa poate amâna succesiv pronunţarea, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile. În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor, prevede amendamentul.

Prima formă a inițiatorilor prevedea un termen de 90 de zile. Camera Deputaților este for decizional pentru proiectul votat în Senat.

PSD a cerut prin vocea fostului ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, ca proiectul să fie retrimis la Comisia Juridică, deoarece „decizia CCR nu a fost publicată în Monitorul Oficial”.

Nu are rost să ne comportăm că niște orbi, nu interesul comun e servit prin această grabă”, a susținut senatorul Cazanciuc, care a avertizat că legea poate să fie atacată la CCR dacă apar modificări substanțiale la Camera Deputaților.

Coaliția de guvernare a decis să se meargă pe strategia unui proiect legislativ și nu pe o propunere venită de la Ministerul Justiției.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG