Linkuri accesibilitate

VIDEO Bodog, salvat de PSD. Cererea DNA de ridicare a imunității a fost respinsă


Bodog: Nu am fost niciodată chemat la DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:50 0:00

Bodog: Nu am fost niciodată chemat la DNA

Senatul decide astăzi dacă încuviințează solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale pe numele fostului ministru al Sănătății, Florian Bodog, care este acuzat că a angajat o consilieră la minister. Senatorul PSD le-a cerut colegilor de partid să voteze împotriva cererii DNA.

UPDATE Cererea DNA de ridicare a imunității a fost respinsă la vot în plenul Senatului. Din 116 voturi exprimate, au votat ”împotrivă” 82 de senatori, ”pentru” 30 și s-au abținut 4.

UPDATE A început votul.

UPDATE Florin Bodog le-a cerut senatorilor să voteze așa cum le dictează conștiința în cazul său.

Niciodată în activitatea mea nu am săvârșit nici o faptă de corupție, nici o faptă ilegală, toată știința de carte am încercat să o pun în slujba poporului român, vă cer să votați așa cum vă dictează conștiința, așa e normal. Eu spun despre mine că sunt un om politic integru, am două fete care sunt studente și cărora nu le este rușine de tatăl lor. Am semnat contracte de sute de milioane de euro, toate procedurile de achiziție națională au fost coordonate personal de mine. Mi-am asumat întreaga răspundere. Nu s-a putut reține în sarcina mea nici o faptă de corupție deși am avut o supraveghere atentă a DNA-ului. Sunt victima unei răzbunări pentru că am îndepărtat din minister o funcționară care este singura audiată în acest dosar în afară de personalul meu din cabinetul parlamentar. DNA de-a lungul timpului a efectuat mai multe cercetări la adresa mea, dar toate cercetările au fost clasate”, a fost mesajul transmis de Florian Bodog către colegii din Senat înaintea votului privind solicitarea DNA.

PSD nu a dorit să anunțe cum va vota în cazul lui Florian Bodog.

Liberalii au cerut ca Senatul să nu se transforme într-o sală de judecată și să împartă cetățenii în două categorii.

„Ne cereți să fim o curte de judecată și astfel să împiedicăm începerea și realizarea unor acte prealabile de urmărire penală. PNL va vota deschis ca un coleg senator, care este chemat să răspundă în fața legii pentru fapte pretinse a fi făcute în timpul mandatului de ministru, să poate ajunge în fața organelor de urmărire penală. Vă rog, nu transformați imunitatea funcțională a unui fost ministru să îl apărați să îl puneți mai presus de lege”, a spus Iuliana Scântei, senator PSD.

USR a anunțat că va vota pentru încuviințarea solicitării DNA.

„Avem senatori care cred că suntem instanță de judecată, ar trebui să vedem care ne e mandatul dat de alegători. Nu pot să nu remarc că afirmația domnului Bodog că nu a făcut niciodată ceva greșit și e integru e contrazisă de faptul că i s-a retras titlul de doctor după ce s-a constatat un plagiat”, a afirmat senatorul USR, Florina Presadă.

Senatorul PSD, Șerban Nicolae, i-a contrazis pe cei de la PNL și USR, susținând că prin acest vot se respectă Constituția și principiul egalității în fața legii.

Titus Corlățean le-a reamintit senatorilor că există cazuri de angajări fictive în Europa, dar că acolo nu s-au luat astfel de măsuri. El a dat exemplu Franța, afirmând că acolo nu s-a ajuns la celebrele condamnări ca în România. Senatorul PSD a precizat că în Parlamentul European s-a închis dosarul propunerii pentru funcția de comisar european din partea Franței.

Corlățean a susținut că în această lume continuăm să fim tratați ca niște căței, în timp ce marii dulăi fac legea. „Noi suntem la categoria cățeluși”, a subliniat Corlățean.

După încheierea discursurilor a început votul pentru solicitarea DNA.

În cadrul grupului PSD din Senat a existat o propunere pentru amânarea cu două săptămâni a acestui vot.

Senatorul PSD a fost cel mai vehement în cadrul discuțiilor și le-a cerut colegilor să nu mai amâne acest vot.

„Dați-mă afară din partid, dar, vă rog, nu fiți de acord cu solicitarea DNA”, le-a spus Bodog în ședința de grup, potrivit unor surse participante la discuție.

El a insistat că se încearcă discreditarea sa și că DNA nu l-a chemat la audieri. Bodog le-a reamintit mai multor șefi de organizații din PSD că l-au văzut împreună cu consiliera sa la mai multe ședințe de partid sau vizite în teritoriu.

DNA îl acuză pe fostul ministrul al Sănătății de abuz în serviciu și fals intelectual într-un dosar legat de angajarea unei consiliere personale, care nu a trecut niciodată pe la serviciu, dar a încasat salariul. Ministrul le-a spus colegilor de partid că aceasta era angajată cu un contract de două ore pe zi și nu era obligatorie prezența acesteia la sediul Ministerului Sănătății. Consiliera a obținut drepturi salariale în valoare de 77.985 de lei, suma fiind considerată prejudiciu pentru Ministerul Sănătății.

„Prin instrumentarea prezentului dosar se încearcă doar discreditarea subsemnatului, rezultă și din modalitatea în care s-a desfășurat ancheta. Practic, în trei săptămâni s-au administrat toate probele și s-a luat și măsura de a sesiza Senatul”, le-a spus Bodog senatorilor din Comisia Juridică.

Potrivit acestuia, dosarul reprezintă o răzbunare personală din partea unei persoane din minister pe care a dorit să o concedieze.

În raportul primit de Biroul Permanent al Senatului se scrie: „precizează domnul Bodog, consilierii personali ai ministrului nu semnează condica de prezență, având un statut diferit față de funcționarii publici angajați ai ministrului.

Comisia Juridică a aprobat un raport negativ față de solicitarea DNA, dar decizia finală urmează să fie luată astăzi în plenul Senatului.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG