Linkuri accesibilitate

Senatorul Vlad Alexandrescu solicită președintelui Klaus Iohannis să decreteze stare de urgență


Senatorul USR Vlad Alexandrescu i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis să declare stare de urgență în România

Senatorul USR Vlad Alexandrescu i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis să declare stare de urgență în România ca măsură de prevenție privind răspândirea epidemiei de coronavirus pe teritoriul României. Declararea stării de urgență ar avea ca efect politic interzicerea dizolvării Parlamentului. Așadar, nu ar fi posibile alegerile anticipate, care fac parte din strategia PNL.

„Acum problema este mai serioasă. E discuția despre ședintele care au loc în momentul de față la Parlament atât în comisii cât şi în plen şi cred că trebuie să dăm dovadă de responsabilitate, în momentul de faţă nu există o bază legislativă suficientă pentru a restrânge activitatea unor instituții însă cred că această bază legislativă ar trebui să vină neapărat. O măsură ar fi ca preşedintele României să declare starea de urgenţă”, a afirmat senatorul USR Vlad Alexandrescu, citat de Mediafax.

Solicitarea vine în contextul în care activitatea comisiei pentru învățământ din Senat a fost suspendată, timp de o săptămână, după ce soțul unei angajate din cadrul comisiei a intrat în contact cu o persoană depistată pozitiv cu coronavirus.

„Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia", menționează Constituția României.

Conform Ordonanței de urgență nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, „starea de asediu și starea de urgență sunt măsuri excepționale care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și siguranței naționale sau a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea și înlăturarea urmărilor unor dezastre".

Decretarea stării de urgență se face, conform legii, pentru o durată de 30 de zile.

„Pe durata stării de asediu și a stării de urgență, proporțional cu gravitatea situației ce a determinat instituirea acestora și numai dacă este necesar, poate fi restrâns exercițiul unor drepturi sau libertăți fundamentale înscrise în Constituție, cu acordul ministrului justiției", se precizează în lege.

La nivel național sunt 15 persoane depistate pozitiv pentru coronavirus. Cinci pacienți au fost declarați vindecați și au fost externați, iar autoritățile transmit că starea celor aflați în continuare în mai multe spitalele din țară este una bună.

Totul despre evoluția coronavirusului, în România și în lume, citiți pe liveblogul Europa Liberă.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG