Linkuri accesibilitate

Senatul american a recunoscut genocidul otoman împotriva armenilor


Premierul armean Nikol Pashinian și președintele Armen Sarkissian, în vizită la Memorialul Genocidului din Erevan, la începutul acestei luni

Senatul Statelor Unite a adoptat joi după-amiază, în unanimitate, o rezoluţie prin care este recunoscut genocidul otoman împotriva poporului armean, potrivit USA Today.

Alte trei tentative de adoptare a proiectului de rezoluţie, iniţiat de senatorul democrat Bob Menendez, fuseseră blocate de senatori republicani, la solicitarea Preşedinţiei SUA, care se teme că Administraţia Recep Tayyip Erdogan va reacţiona vehement, în contextul tensiunilor bilaterale.

Un proiect de rezoluţie similar a fost adoptat deja de Camera Reprezentanţilor. Nu este clar dacă preşedintele Donald Trump va promulga proiectul.

Relaţiile dintre Turcia şi NATO sunt tensionate din cauza deciziei Ankarei de a achiziţiona un sistem antiaerian rus de tip S-400 şi din cauza intervenţiei militare turce împotriva grupurilor insurgente kurde din nordului Siriei.

Genocidul la care au fost supuși armenii din partea otomanilor s-a soldat cu moartea a aproximativ 1,5 milioane de oameni între 1915 și 1923

XS
SM
MD
LG