Linkuri accesibilitate

Senatul american va începe marți procesul lui Donald Trump


Donald Trump le-a vorbit susținătorilor înainte de evenimentele violente de la Capitoliu

Marți, Senatul american va începe al doilea proces de „impeachment” împotriva fostului președintelui Donald Trump – un proces intentat de Camera Reprezentanților după asaltul unei mulțimi de simpatizanți pro-Trump asupra clădirii Congresului pe 6 ianuarie.

Evenimentele violente au avut loc după ce Trump le-a ținut un discurs în care-i îndemna să nu accepte rezultatul alegerilor prezidențiale pe care le pierduse în fața democratului Joe Biden, în opinia sa, ca urmare a unei „fraude masive” - acuzație care nu este susținută de nicio dovadă.

Camera Reprezentanților l-a pus sub învinuire pentru „incitare la revoltă”, iar procesul se va desfășura în Senat unde este nevoie de un vot de două treimi pentru a fi declarat vinovat.

Echipa sa de avocați susține că tot ce a spus președintele este acoperit de primul amendament al Constituției, care garantează libertatea de expresie. De asemenea, ei spun că acest proces de „suspendare din funcție” nu poate avea loc după ce președintele și-a încheiat mandatul.

Majoritatea americanilor – 56% - consideră că Trump trebuie să fie condamnat și să i se interzică să mai candideze pentru orice funcție publică.

Ca să fie condamnat în Senat, este nevoie de votul a două treimi din cei 100 de membri, ceea ce implică și votul a 17 senatori republicani pe lângă majoritatea de 51 deținută de democrați. Pentru moment se pare că sunt puțini republicani dispuși să voteze pentru condamnarea lui Trump, așa că este de așteptat ca fostul președinte să fie achitat, cum s-a întâmplat și în februarie 2020, în cursul primului său proces de „impeachment” legat de Ucraina.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG