Linkuri accesibilitate

Senatul respinge dreptul guvernului de a da ordonanțe în vacanța parlamentară


Senatorul PSD Șerban Nicolae
Senatorul PSD Șerban Nicolae

Senatul a respins, marţi, proiectul de lege care abilitează guvernul să emită ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare.

Guvernul a aprobat joi proiectul e lege care-l abilitează să emită ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare.​

Domeniile în care Guvernul poate emite ordonanţe variază de la domeniul fiscal-bugetar, rectificarea bugetară pentru anul 2020, rectificare necesară după încheierea primului semestru şi evaluarea situaţiei economico-financiare în conformitate cu Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, domeniul economic, domeniul sănătăţii, transporturilor, educaţiei, muncii şi protecţiei sociale, a anunțat joi seară Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.

Ordonanțele adoptate de guvern urmau să fie supuse votului parlamentului în cea de a doua sesiune parlamentară din acest an.

Senatorul PSD Şerban Nicolae spune că partidul său, care are majoritate în parlament, a votat împotriva abilitării guvernului de a da ordonanțe în perioada vacanței parlamentare pentru că, deși parlamentul a votat trei moțiuni simple împotriva unor miniștri ai Cabinetului Orban, guvernul „nu a dat niciun semn” că a recepționat mesajul transmis de parlament.

„Senatul nu poate da un vot de abilitare a acestui Guvern pentru emiterea de ordonanţe în perioada dintre sesiunile parlamentare ordinare, întrucât lipsa de încredere pe care Senatul a manifestat-o faţă de o parte dintre miniştrii cabinetului Orban nu a fost în niciun fel recepţionată corect de către gestionarii puterii executive.(...) Dacă Guvernul are iniţiative legislative necesare, o poate face prin proiecte de lege pentru care poate solicita procedură de urgenţă, poate da, măcar acum, o primă şi încurajatoare dovadă de responsabilitate, de loialitate şi de competenţă. Până acum toate aceste trei lucruri au lipsit în actul guvernamental al echipei Orban-Iohannis", a spus Şerban Nicolae, citat de Agerpres.

La ședința de marți doar 25 de senatori au fost prezenți, ceilalți votând în sistem de videoconferință. Votul final va fi dat în Camera Deputaţilor, for decizional.

XS
SM
MD
LG