Linkuri accesibilitate

Senatul SUA a adoptat proiectul de lege privind securitatea Mării Negre


Senatorii americani au aprobat prin bugetul apărării un act special pentru securitatea la Marea Neagră.
Senatorii americani au aprobat prin bugetul apărării un act special pentru securitatea la Marea Neagră.

Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat joi seara, 27 iulie 2023, legea privind autorizarea bugetului apărării SUA.

În bugetul apărării, a fost aprobat și proiectul de lege „Black Sea Security Act”, printr-un amendament introdus de senatorii Jeanne Shaheen și Mitt Romney, anunță Ambasada României la Washington.

„Prin acest demers, Senatul Statelor Unite confirmă statutul Mării Negre de regiune de importanță geostrategică critică și deschide calea unei noi ere a angajării SUA în zonă”, a precizat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite.

„De asemenea, Senatul american exprimă, în premieră, prin aprobarea legii menționate, susținerea puternică pentru un angajament comprehensiv al SUA în regiunea Mării Negre, împreun cu aliații și partenerii, în domenii strategice precum: securitate și apărare, economie, energie sau reziliență democratică”.

Ambasada SUA arată că, în calitate de aliat și partener strategic al SUA, România a susținut „constant, consecvent și pro-activ întărirea angajamentului american la Marea Neagră”.

Proiectul de lege privind bugetul Statelor Unite aprobat de Senat urmează a fi mediat, în continuare, în cursul lunii septembrie, cu versiunea legii aprobată deja în Camera Reprezentanților.

Un proiect de lege similar Black Sea Security Act se află în procedură legislativă și în Camera Reprezentanților.

AFP relatează că senatorii americani au adoptat de fapt propria versiune a bugetului anual al Pentagonului, diferită de cea aprobată de Camera Reprezentanţilor, aleşii fiind nevoiţi să se pună de acord în toamnă pentru a finaliza finanţarea armatei.

Textul aprobă cele 886 de miliarde de dolari solicitate de preşedintele Joe Biden pentru 2024, prevede o creştere cu 5,2% a salariilor militarilor şi acordă Ucrainei un ajutor de 300 de milioane de dolari.

Bugetul a fost aprobat cu 86 de voturi pentru şi 11 împotrivă, cu mult peste pragul de 60 de voturi favorabile necesare. Mulţi senatori republicani au votat alături de majoritatea democrată fragilă din camera superioară.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG