Linkuri accesibilitate

Comutare a pedepsei capitale în cazul Khashoggi cu acordul familiei jurnalistului


Jamal Khashoggi
Jamal Khashoggi

Arabia Saudită a condamnat cinci persoane la 20 de ani de închisoare pentru asasinarea, în Turcia, a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, înlocuind astfel condamnările la moarte emise anul trecut, transmite AP.

Khashoggi a fost ucis după intrarea în consulatul saudit din Istanbul, pe 2 octombrie 2018.

Arabia aplică legile islamice de bază, care permit comutarea pedepsei cu moartea dacă familia victimei unei crime i-a iertat pe ucigași sau a acceptat o plată, cunoscută sub denumirea de „diya" în arabă.

Sentințele comutate de luni vin după ce fiii lui Khashoggi au spus că îi iartă pe ucigașii tatălui lor.

Acestea sunt verdictele finale și au fost emise după ce „rudele decedatului au renunțat la dreptul legal”, a declarat luni procurorul general al regatului într-o declarație.

Alte trei persoane au fost, de asemenea, condamnate în acest caz, la pedepse între șapte și zece ani de închisoare.

Turcia susține că Khashoggi a fost ucis de o echipă saudită, iar trupul său a fost dezmembrat după ce a intrat în consulat pentru a obține documentele necesare pentru căsătoria cu Hatice Cengiz, care-l aștepta în fața ambasadei.

Arabia Saudită a spus în repetate rânduri că moartea editorialistului de la Washington Post a fost o „operațiune necinstită” și a negat faptul că puternicul prinț moștenitor Mohammed bin Salman, considerat pe scară largă drept conducătorul de facto al regatului, ar fi fost implicat.

Khashoggi, cândva un apropiat al familiei regale, a devenit un critic vocal al lui Mohammed.

Rămășițele sale nu au fost găsite niciodată.

XS
SM
MD
LG