Linkuri accesibilitate

Un bărbat înarmat cu o arbaletă care a atacat un ofițer de la ambasada Israelului din Belgrad a fost împușcat mortal


Polițiști sârbi în fața ambasadei israeliene din Belgrad după atacul asupra unui gardian al ambasadei, pe 29 iunie.
Polițiști sârbi în fața ambasadei israeliene din Belgrad după atacul asupra unui gardian al ambasadei, pe 29 iunie.

Un bărbat înarmat cu o arbaletă a împușcat și rănit un ofițer de poliție care păzea ambasada israeliană. Ulterior el a fost împușcat mortal de ofițerul de gardă, în legitimă apărare, a anunțat ministerul sârb de Interne.

Ministrul de Interne, Ivica Dacic, a declarat că atacatorul a tras un șurub în ofițer, lovindu-l la gât. El a spus că ofițerul „a folosit apoi o armă în legitimă apărare pentru a-l împușca pe atacator, care a murit ca urmare a rănilor sale”.

Polițistul era conștient când a fost transportat la principalul spital de urgență din Belgrad, unde va fi efectuată o operație de scoatere a șurubului de la gât, se mai arată în comunicatul ministerului de interne.

Un purtător de cuvânt al ministerului israelian de Externe a declarat că „a avut loc o tentativă de atac terorist în vecinătatea ambasadei israeliene din Belgrad” și a precizat că ambasada este închisă și niciun angajat al ambasadei nu a fost rănit.

Atât oficialii sârbi, cât și cei israelieni au declarat că primele indicii arată că ar fi vorba despre un atac motivat de terorism, scrie AFP.

Ministrul sârb de Interne a spus că există indicii indiciile în acest sens.

„Există indicii că aceștia sunt indivizi deja cunoscuți serviciilor de securitate ... mișcarea wahhabită”, a spus Dacic, referindu-se la mișcarea islamistă dură, dar a precizat că acest lucru încă nu a fost confirmat.

Autoritățile au ridicat alerta de securitate la Belgrad, inclusiv pentru ambasadele străine și clădirile guvernamentale, dar și pentru locurile publice, cum ar fi mall-urile și alte zone aglomerate.

Ambasada Israelului este situată nu departe de Ambasada SUA, într-un cartier de lux din Belgrad. Este păzit de o unitate de poliție de elită cu ofițeri înarmați cu arme automate.

În 2009, un tribunal sârb a condamnat patru musulmani, adepți ai sectei puritane sunnite Wahhabi, la închisoare pentru că au complotat să atace un stadion de fotbal dintr-un oraș sudic din Novi Pazar, capitala regiunii Sandzak din Serbia, unde majoritatea populației sunt musulmani moderați.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG