Linkuri accesibilitate

Serbia, primul stat din Europa de Est care a început campania de vaccinare Covid


Premierul Ana Brnabic a fost prima persoană care s-a vaccinat în Serbia

Serbia a început, pe 24 decembrie, campania sa de vaccinare împotriva coronavirusului utilizând vaccinul produs de Pfizer-BioNTech. Primul-ministru Ana Brnabic și un membru al grupului de gestionare a crizelor epidemice, Darija Kisic-Tepavcevic au fost primii care au primit vaccinul pentru a crește încrederea publicului în siguranța și eficacitatea vaccinului.

Serbia a primit un prim lot de aproape 5.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech pe 22 decembrie. Președintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat că primele doze vor fi destinate persoanelor vârstnice în căminele de bătrâni.

"Este important să protejăm aceste persoane ... mai mult de 80% dintre persoanele care au murit de acest virus teribil sunt vârstnici care sunt cei mai expuși riscului", a spus el.

Mirsad Djerlek, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat pentru RFE/RL că, pe măsură ce vor ajunge mai multe vaccinuri în săptămânile următoare, angajații din domeniul sănătății vor primi și ei vaccinul.

El a spus că aproximativ 80.000 de doze vor fi în fiecare lună, suficient pentru aproximativ 40.000 de persoane, deoarece fiecare persoană primește două doze.

Deși Serbia nu a aprobat încă utilizarea, intenționează să adauge vaccinul rusesc Sputnik V și un altul produs de Sinopharm din China pentru a asigura o cantitate mai mare de vaccinuri pentru cei 7 milioane de oameni ai săi.

"Ne așteptăm ca aceste două vaccinuri să ajungă în Serbia foarte curând ", a spus Djerlek.

Vaccinul Pfizer-BioNTech este deja utilizată în Statele Unite, Marea Britanie, Canada și Israel. Între timp, vaccinarea cu dozele Pfizer-BioNTech va începe și în UE pe 27 decembrie.

Serbia a suferit 2.800 de decese pentru noul coronavirus, în timp ce peste 300.000 au fost infectate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG