Protestatarii au aruncat cu vopsea roșie și pietre în primăria din Novi Sad și au cerut tragerea la răspundere a celor vinovați de moartea a 14 persoane cauzată de prăbușirea unui acoperiș de beton din gara orașului. Ușile de sticlă ale primăriei au fost sparte de dispozitive incendiare aruncate de un grup de bărbați mascați. Poliția a răspuns cu gaze lacrimogene.
Protestatarii au cerut demisia prim-ministrului sârb Milos Vucevic și a primarului din Novi Sad, Milan Djuric, precum și arestarea imediată și pedepsirea celor responsabili de prăbușirea coronamentului.
De asemenea, ei au cerut accesul public la contractul cu consorțiul chinez care a renovat recent gara și dezvăluirea altor contracte secrete cu companii private implicate în proiecte majore de infrastructură națională.
Gara s-a redeschis în iulie după o renovare de trei ani condusă de un consorțiu chinez. Autoritățile feroviare sârbe au declarat că acoperișul din fața intrării principale a gării nu a fost renovat
Mii de oameni s-au adunat inițial la gară, de unde au plecat apoi prin centrul orașului Novi Sad cu pancarte pe care scria: „Ești vinovat, vei răspunde”.
Fotografii cu victimele, inclusiv copii, au fost purtate în fața marșului, iar mulțimea a scandat „Demisii”, „Închisoare” și „Arestați banda”.
O forță de poliție numeroasă a fost desfășurată în Novi Sad înainte de protestul organizat de partidele de opoziție și grupurile civice. Protestul a început cu un moment de reculegere pentru victimele din apropierea locului accidentului.
Organizatorii au cerut ca protestul să fie unul pașnic.
Însă unii demonstranți au aruncat cu pietre și alte obiecte inclusiv biroul Partidului Progresist Sârb (SNS) și au spart mai multe ferestre.
Până acum, un singur ministru al guvernului, Goran Vesic, a demisionat. El a anunțat că va demisiona din funcția de ministru al construcțiilor, transporturilor și infrastructurii, dar a negat responsabilitatea pentru prăbușirea coronamentului.
Cauza prăbușirii rămâne încă neclară.
Președintele Aleksandar Vucic a spus că va fi „dificil” pentru procurori și instanțe să stabilească răspunderea penală, dar a recunoscut că acoperișul, deși nu a făcut parte din renovare, avea probleme de rezistență.
„A rezistat timp de doi ani și este discutabil dacă asta a cauzat prăbușirea sau dacă s-a datorat coroziunii de 60 de ani. Experții vor trebui să stabilească asta", a declarat Vucic.
Procurorii din Novi Sad au interogat până acum 48 de persoane, inclusiv pe directorul Institutului pentru Protecția Monumentelor din Novi Sad și oficiali de la compania de căi ferate din Serbia.
Anchetatorii au confiscat, de asemenea, documente de la mai multe instituții și companii și a ordonat analize de specialitate pentru a determina cauza prăbușirii și responsabilii.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.