Negocierile din Turcia, primele la acest nivel și pe teren neutru, au avut loc în timp ce asupra orașului ucrainean Mariupol lui se revărsau bombele rusești și la doar o zi după ce un spital de copii de aici a fost lovit în plin.
În aceste condiții au fost greu de ascultat declarațiile lui Seghei Lavrov, care a acuzat un așa-numit „batalion fascist ucrainean” că ar fi atacat spitalul de copii, care, oricum, ar fi fost evacuat.
Nu e prima oară când auzim „cuvinte patetice” și „strigăte jalnice” despre „atrocităție” comise de Rusia, a fost abordarea lui Serghei Lavrov.
De altfel, întregul discurs al ministrului rus de externe a mers pe retorica deja cunoscută: Ucraina trebuie „denazificată” și demilitarizată, Statele Unite și aliații mint și „transformă Ucraina într-un experiment antirusesc”, presa occidentală răspândește știri false.
Apogeul negării a fost afirmația că „Rusia nu a atacat Ucraina”.
Profesorul și expertul de politică externă Valentin Naumescu spune că discursul lui Serghei Lavrov a transmis clar mesajul că războiul va continua.
„Mesajul transmis de ministrul Lavrov mi se pare mai agresiv, mai obraznic, mai impertinent și mai sfidător decât cele pe care le transmitea în zilele precedente învaziei, ceea ce mă face să cred că Rusia lui Putin va continua războiul și va face tot posibilul pentru a supune Ucraina. Decizia probabil aceasta este. Este vorba de continuarea războiului până când Moscova speră că va forța Kievul să-i accepte pretențiile. Iar tonul și abordarea de azi a lui Lavrov nu lasă loc de îndoială”, declarat Valentin Naumescu pentru Europa Liberă.
Poziția lui Lavrov arată că, de fapt, Rusia nu caută nicio soluție, iar timpul negocierilor nu a venit încă pentru că armele nu tac, spune pentru Europa Liberă istoricul Armand Goșu. În opinia lui, Lavrov a rămas în paradigma propagandei.
„După declarațiile de azi ale lui Lavrov e clar că războiul va continua, Rusia nu e pregătită să facă niciun pas în spate. Atitudinea lui Lavrov din timpul conferinței de presă a fost agresivă, dură și nu a făcut decât să repete pozițiile cunoscute ale lui Putin. Ceea ce, sigur, era previzibil. E prea devreme pentru negocieri, armele nu au tăcut încă. Iar armele or să tacă în momentul în care una dintre părți își creează un avantaj pe câmpul de luptă. Lavrov spune că totul e conform planului. A rămas pe propagandă, nu văd nicio frază, niciun cuvânt, ceva care să indice că ei caută o soluție. Se amăgesc că vor reuși să obțină o victorie”, spune Armand Goșu.
Principalele mesaje transmise de Serghei Lavrov
- Noi nu am atacat Ucraina.
- Vestul transformă Ucraina într-un experiment antirusesc.
- Maternitatea din Mariupol a fost atacată de „batalionul fascist ucrainean”
- Presa occidentală nu cunoaște limite în a manipula realitatea
- Europenii care furnizează armament letal Ucrainei, acționează foarte periculos.
- Atrocitățile de care vorbește presa occidentală sunt informații false.
- Vrem o Ucraină demilitarizată, care să nu aibă o conducere nazistă. care să respecte biserica ortodoxă, cultura și limba rusă.
Rusia, doar pretenții fără nicio cedare
Pretențiile „finale” ale Rusiei, așa cum au fost ele prezentate la întâlnirea de la Antalya, nu sunt o noutate. Ministrul rus de externe a spus că documentul a fost înmânat părții ucrainene și se așteaptă un răspuns.
O primă reacție a venit imediat după întâlnire din partea ministrului de externe ucrainean, Dmitro Kuleba. „Niciun progres în privința încetării focului”.
„În acest moment, Rusia nu este în măsură să stabilească o încetare a focului. Ei caută o capitulare din partea Ucrainei. Nu este ceea ce vor obține. Ucraina este puternică, Ucraina luptă. Ucraina a făcut ca planurile inițiale ale Rusiei să eșueze. Căutăm o soluție diplomatică la acest război. Dar nu ne vom preda”, a spus ministrul ucrainean.
Kuleba a precizat că a venit la negocieri cu două sarcini: să organizeze un coridor umanitar către și dinspre Mariupol și să convină asupra unei încetări a focului de 24 de ore pentru a rezolva problemele de urgență. Nu a obținut însă nimic, nici măcar coridorul umanitar.
Așa cum au observat analiștii și cum a reieșit și din declarațiile lui Serghei Lavrov, Rusia are doar pretenții, dar nu cedează nici măcar la capitolele care țin de protecția civililor și a coridoarelor umanitare, ceea ce practic aruncă în aer orice negociere.
„Prima dovadă de înțelegere trebuie să fie oprirea focului, pentru a vedea dacă mai departe se poate negocia nu sub amenințarea tancurilor, or se pare că Rusia nu dorește nici măcar acest lucru, ci vrea să mențină Ucraina sub o presiune constantă ba chiar în creștere, pentru a demoraliza populația, leadershipul politic, pentru a arăta că ucrainenii nu au nicio scăpare, nu are nimeni ce să ne facă și nimeni nu ne va opri. Nimeni nu intervine pentru voi, nu aveți nicio șansă, așa că mai devreme sau mai târziu va trebui să acceptați ce vă impunem. Este o idee foarte dură și cinică a Rusiei”, afirmă pentru Radio Europa Liberă profesorul Valentin Naumescu.
În plus, în nicio declarație venită din partea rusă nu s-a pomenit despre retragerea armatei din Ucraina, mai exact din zonele care nu au legătură cu cele două provincii separatiste. Aceasta chiar dacă, să zicem, președintele Volodimir Zelenski ar accepta condițiile Moscovei.
Nu a fost oferită nicio garanție în sensul acesta, ceea ce va genera o problemă pe termen lung pentru Ucraina, pentru că istoria ne arată că „Rusia nu mai pleacă de unde a intrat”, spune Valentin Naumescu. Istoria Europei de Est abundă de exemple.
Pretențiile Rusiei
- Recunoașterea republicilor separatiste Doneţk şi Luhansk ca ”state suverane independente”.
- Ucraina să-și asume statutul de neutralitate.
- Recunoașterea Crimeei ca regiune rusă, de facto şi de jure.
- Neaderarea Ucrainei la NATO și demilitarizare
Condițiile Ucrainei
- Încetarea focului
- Organizarea de coridoare umanitare
- Retragerea armatei ruse din Ucraina
Volodimir Zelenski, marea dilemă morală
Chiar dacă poziția lui Volodimir Zelenski și a celorlalte oficialități e fermă în sensul continuării luptei, ea fiind susținută de eroismul dovedit de armată și de populație pe câmpul de luptă, pe termen mediu situația este complicată.
Este de așteptat ca forțele ruse să-și întețească atacurile și numărul victimelor să crească.
Întrebarea de pe buzele tuturor este cât va mai putea rezista Ucraina și, mai ales, cu ce preț, în lipsa unei no-fly zone și a avioanelor.
Președintele Zelenski este în fața unei dileme morale, spune profesorul Valentin Naumescu.
„E o rezistență a președintelui Zelenski și a conducerii Ucrainei contra mașinăriei de război a Rusiei, contra crimelor de război pe care le comite și rămâne această dilemă morală: cât va mai putea ține Ucraina sub tirul armatei ruse, ceea ce produce victime, zilnic. E tipul acela de situație în istorie din care nu ai cum să ieși bine, și dacă faci un compromis cu Rusia, și dacă nu faci. Zelenski va plăti, este ingratitudinea istoriei față de eroi”, spune Valentin Naumescu.