Linkuri accesibilitate

Serviciile secrete americane: războiul Israel-Hezbollah poate izbucni oricând în Liban


Israel, granița cu Libanul. Un soldat israelian duce un obuz. Perspectiva unui război Israel-Hezbollah în Liban îi îngrijorează pe locuitorii aflați de ambele părți ale graniței, dar unii o privesc ca pe o consecință a războiului dus de Israel împotriva Hamas în Gaza.
Israel, granița cu Libanul. Un soldat israelian duce un obuz. Perspectiva unui război Israel-Hezbollah în Liban îi îngrijorează pe locuitorii aflați de ambele părți ale graniței, dar unii o privesc ca pe o consecință a războiului dus de Israel împotriva Hamas în Gaza.

O confruntare pe scară largă între Israel și Hezbollah este probabil să izbucnească în următoarele câteva săptămâni dacă Ierusalimul și Hamas nu reușesc să ajungă la un acord de încetare a focului în Gaza, spun serviciile secrete americane.

Oficialii americani încearcă să convingă ambele părți să nu escaladeze conflictul, o sarcină care ar fi semnificativ mai ușoară dacă focul ar înceta în Gaza, scrie Politico.

Dar acordul este în negocieri tensionate, iar oficialii americani nu sunt încrezători că Israelul și Hamas vor cădea de acord prea curând.

Între timp, Forțele de Apărare Israelului și Hezbollah au elaborat planuri de luptă și încearcă să-și procure arme suplimentare, potrivit a doi înalți oficiali din serviciile secrete americane.

Ambele părți au declarat public că nu vor să meargă la război, dar oficialii de rang înalt din aparatul lui Biden cred din ce în ce mai mult că este posibil să izbucnească lupte intense, în ciuda eforturilor de a încerca să le prevină.

Riscul este mai mare acum decât în orice alt moment din ultimele săptămâni, potrivit unui alt oficial înalt din SUA, care a vorbit sub protecția anonimatului despre informații sensibile pe subiect.

Un război între Israel și Hezbollah ar putea declanșa un conflict care obligă SUA să ajute la apărarea Ierusalimului și împinge administrația Biden să se implice mai profund într-o regiune pe care a încercat ani de zile să o părăsească.

De asemenea, riscă un alt dezastru umanitar, o povară în plus pentru comunitatea din domeniu într-un moment în care este deja suprasolicitată tocmai din cauza crizei din Gaza.

Serviciile secrete americane oferă o evaluare puțin mai conservatoare decât cele făcute de europeni. Unele țări europene spun că un război între Israel și Hezbollah ar putea avea loc în câteva zile.

Mulți și-au sfătuit deja cetățenii să părăsească Libanul.

De asemenea, Canada se pregătește să evacueze mii de oameni din țară.

Departamentul de Stat a emis joi un aviz de călătorie pentru cetățenii americani, îndemnându-i să „reconsidere cu fermitate” călătoriile în Liban.

Doi dintre înalți oficiali au subliniat că nu este clar când ar putea începe războiul, dar au remarcat că Israelul încearcă să-și reconstruiască rapid stocurile și capacitatea trupelor.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, a declarat că administrația americană lucrează la o „rezoluție diplomatică” care să le permită cetățenilor israelieni și libanezi să se întoarcă la casele lor.

„De asemenea, continuăm eforturile pentru a asigura un acord care să ducă la încheierea durabilă a războiului din Gaza”, a spus ea. „Un acord de încetare a focului în Gaza va accelera posibilitatea de progres, inclusiv securitatea durabilă și calmul de-a lungul graniței de nord a Israelului cu Libanul. Acel acord este acum cu Hamas. Decizia este în mâinile Hamas”.

Administrația Biden a încercat săptămâni întregi să convingă ambele părți să nu intre în război. Înalți oficiali americani, inclusiv Amos Hochstein, trimis în Orientul Mijlociu, au călătorit în regiune în ultimele zile pentru a încerca să restabilească calmul.

În ciuda acestor eforturi, înalți oficiali de la Casa Albă au spus că tensiunile crescânde de la granița Israelului și lipsa oricărei mișcări semnificative în negocierile de încetare a focului arată că riscul declanșării războiului a crescut semnificativ.

„Logica lui Nasrallah este că totul este legat de Gaza, iar până când nu va exista o încetare a focului în Gaza, focul în Israel nu se va opri”, a declarat miercuri un înalt oficial al administrației Biden reporterilor. „Sincer, respingem complet această logică.”

Hassan Nasrallah este un cleric, om politic și comandant libanez, al treilea secretar general al mișcării islamiste șiite Hezbollah din Liban, care a ajuns la conducerea partidului după asasinarea, de către Israel, a predecesorului și mentorului său, Abbas al-Musawi.

Oficialii americani au declarat pentru Politico că informațiile serviciilor secrete arată că un atac major din partea uneia dintre părți ar putea fi posibil în orice moment fără niciun avertisment.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, care a vizitat Washingtonul în această săptămână, a declarat miercuri reporterilor că Israelul „nu vrea război”.

„Scopul este de a ne aduce cetățenii înapoi acasă în siguranță. Preferăm să o facem prin înțelegeri, dar ne pregătim pentru fiecare scenariu posibil”, a spus el.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG