Linkuri accesibilitate

Sfârșitul erei Gazprom în Bulgaria. Acord pentru accesul Sofiei la rețeaua de gaze a Turciei


Semnarea acordului între Bulgargaz, deținută de statul bulgar, și Botas, compania de stat a Turciei, prin care Sofia primește acces la rețeaua de gaze a Turciei.
Semnarea acordului între Bulgargaz, deținută de statul bulgar, și Botas, compania de stat a Turciei, prin care Sofia primește acces la rețeaua de gaze a Turciei.

Compania bulgară de gaze de stat Bulgargaz a semnat marți un acord pe termen lung cu firma turcă de gaze de stat Botas, care-i oferă țării vecine acces la rețeaua de gaze a Turciei și la terminalele de gaz natural lichefiat (GNL).

Bulgaria era aproape complet dependentă de gazul rusesc, dar a căutat alternative după ce Moscova a întrerupt livrările în luna aprilie a anului trecut din cauza refuzului Sofiei de a plăti în ruble.

Conform noului acord, care va fi valabil 13 ani, Bulgargaz ar putea folosi terminalele GNL ale Turciei pentru transporturi de marfă, care vor fi transportate prin rețeaua de gaze Botas - compania de țiței și gaze naturale deținută de statul turc - către Bulgaria.

„Prin acest acord ne asigurăm oportunitatea de a cumpăra gaz de la toți producătorii globali și de a-l descărca în Turcia, ceea ce se potrivește cel mai bine Bulgariei din punct de vedere logistic”, a declarat ministrul interimar al Energiei, Rossen Hristov.

Omologul său turc, Fatih Donmez, a declarat că acordul va permite Bulgariei să transporte aproximativ 1,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz pe an și va contribui la creșterea securității aprovizionării în sud-estul Europei.

Hristov a spus că Bulgaria dorește să rezerve o capacitate de aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaz pe an la terminalele de GNL din Turcia și să încheie acorduri de import cu producătorii de GNL europeni și americani.

Rezervările pentru 2023 vor fi mai puține, deoarece Bulgargaz a câștigat deja de câteva luni licitații pentru sloturi la terminalul grecesc GNL Revithoussa.

Bulgaria acoperă în prezent aproximativ o treime din necesarul anual de gaze prin importul de 1 miliard de metri cubi de gaz azeri și contractează comercianți pentru a-i furniza restul prin Grecia.

Expertul în energie și fost ambasador al Bulgariei la Moscova, Ilian Vassilev, a declarat pentru Reuters că rezervarea noii capacități va oferi alternative la aglomeratul terminal Revithoussa, dar a avertizat că Bulgaria ar putea ajunge să importe gaz rusesc mascat dacă optează să cumpere și de la Botas.

Turcia importă gaz rusesc, iar Moscova a propus înființarea unui hub pentru gazul rusesc în Turcia, care, teoretic, ar putea permite Moscovei să-și mascheze exporturile cu combustibil din alte surse.

Hristov a spus că Bulgaria nu poate controla ce gaz va intra în Bulgaria, dar că Sofia se va asigura că semnează contracte pentru livrările de GNL care nu sunt din Rusia.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG