Linkuri accesibilitate

Primul documentar dedicat trupei Phoenix, prezentat în varianta de lucru la Serile Filmului Românesc


Nicu Covaci a participat la Iași, la Serile Filmului Românesc, acolo unde a fost prezentată o variantă de lucru a documentarului „Phoenix. Povestea”.
Nicu Covaci a participat la Iași, la Serile Filmului Românesc, acolo unde a fost prezentată o variantă de lucru a documentarului „Phoenix. Povestea”.

Festivalul Serile Filmului Românesc, desfășurat la Iași, a oferit, în premieră, varianta de lucru pentru documentarul „Phoenix. Povestea”, în regia lui Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis.

Filmul pornește din 1962, când se lansa trupa sub numele Sfinții, și se încheie cu un concert susținut în pandemie în Timișoara, orașul de unde a pornit povestea. Tip de două ore se derulează imagini din arhivele personale, înregistrări TV, secvențe din concerte, toate fiind legate cu intervenții făcute într-un platou unde sunt construite mai multe instalații artistice. Întregul film gravitează în jurul liderului Nicu Covaci și prezintă perspectiva lui asupra istoriei Phoenix.

Pentru un spectator care nu este familiarizat cu Phoenix, documentarul arată mai mult ca o pagină de Wikipedia în variantă video și nu leagă o poveste care să se susțină singură, fiind atractiv mai ales pentru pasajele muzicale și imaginile de arhivă. Pentru fanii trupei, momentele sunt completate de emoțiile personale trăite în comunism sau în perioada post-Revoluție. Astfel se explică aplauzele prelungite de la finalul proiecției, dar și lacrimile unora dintre spectatorii veniți să urmărească „Phoenix. Povestea”.

Varinta prezentată în premieră la Iași, în cadrul festivalului Serile Filmului Românesc, ar urma să fie definitivată și lansată în acest an. Pe durata documentarului, regizorul Cristian Radu Nema a înconjurat spectatorii adunați în curtea Casei Muzeelor, câutând să le suprindă reacțiile la diferite scene și să-și elibereze din emoțiile vizibile.

„Sincer, stau de multe ori și mă gândesc cum am rezistat 60 de ani. Prin ce am trecut...Nu-mi vine să cred! Sunt multe imagini care m-au surprins, pentru că eu le-am uitat! Adevărul este că eforturile făcute de noi sunt gigantice - noi am făcut niște eforturi gigantice pentru ceea ce am realizat.

Lumea mă bate pe umăr – măi Covaci, ce ai făcut tu, ce ai realizat! Dar ce prețuri am plătit, asta nu știe lumea și nici nu trebuie să știe! În orice caz, o regulă există: dacă plătești prețul, realizezi! Totul are un preț și prețul noi l-am plătit și o să-l plătim și în continuare! Este un început bun, un pas bun și sunt atât de mișcat că îmi este și greu să mă exprim, dar vreau mai mult! Se poate și mai bine!

Oameni buni, promitem să venim cu ceva care să vă uimească”, a mărturisit Nicu Covaci, vizibil emoționat, la finalul documentarului.

Phoenix este una dintre primele formații românești de muzică rock și a avut una dintre cele mai neașteptate evoluții, dând naștere inclusiv subgenului etno-rock, inspirat din folclorul românesc autentic.

XS
SM
MD
LG