Linkuri accesibilitate

Shaormeria „Stalin” din Moscova, închisă după 24 de ore de la lansare


Iosif Stalin a condus Uniunea Sovietică timp de 28 de ani, dezvoltând un cult al personalității și un regim brutal. Proaspăt deschisa shaormerie din Moscova ce-i poartă numele a fost închisă, însă, după numai o zi.

În urma plângerilor depuse de vecini, Stal'In Doner – al cărui nume spune patronul Stanislav Voltman că este doar o glumă obraznică, nu o ofensă – a fost închisă săptămâna trecută, după doar 24 de ore de la lansare.

Voltman mărturisește că a fost dus la o secție de poliție și interogat timp de trei ore despre shaormeria sa controversată.

M-au întrebat dacă sunt normal la cap”, a declarat proprietarul pentru Europa Liberă.

În prima și singura zi de activitate, mica afacere din cartierul Koptevo din nordul Moscovei a vândut 200 de kebaburi. În meniu erau opțiuni precum Stalin cu porție dublă de carne, sau Beria cu sos tkemali – produse numite după dictatorul Uniunii Sovietice și notoriul său aliat.

Angajații shaormeriei erau îmbrăcați în uniforme KGB, organizația care a trimis milioane de cetățeni ai Uniunii Sovietice în lagăre de muncă din Siberia și a orchestrat execuția multor altora.

Cei trei angajați ai lui Voltman și-au dat demisia și au dat vina pe atenția presei. Shaormeria a fost închisă provizoriu, dar patronul speră să poată redeschide, după ce va angaja oameni noi.

„Nu e ca și când mi-am bazat brand-ul pe Hitler,” a spus Voltman, cu referire la inderdicția simbolurilor naziste în Rusia. „Nu am încălcat nicio lege.”

Timp de ani buni Kremlinul a promovat o politică ambivalentă față de fostul lider al Uniunii Sovietice, care și-a executat inamicii politici și a închis sau executat sute de mii de cetățeni sovietici. Sub conducerea lui Putin, Guvernul nici nu a condamnat, nici nu a justificat acțiunile regimului stalinist.

Reputația lui Stalin a fost, ocazional, chiar protejată în fața criticilor ce consideră că Rusia trebuie să își asume trecutul pentru a nu îl repeta.

În 2018 autoritățile au interzis distribuția filmului Moartea lui Stalin, o comedie britanică despre zilele dinaintea morții dictatorului în 1953 și conflictul dintre apropiații săi politici. Copilul 44, un thriller în care acțiunea se întâmplă tot în 1953, a fost interzis în 2015 deoarece „distorsiona fapte istorice”.

Acest fel de filme nu merită să fie distribuite în țara noastră,” transmitea fostul Ministru al Culturii, Vladimir Medinsky.

Susținătorii ruși ai lui Stalin apreciază industrializarea rapidă a Uniunii Sovietice sub conducerea acestuia, justificându-i astfel politicile dure De asemenea, aceștia invocă enorma contribuție a Uniunii Sovietice, condusă de Stalin, către învingerea Germaniei Naziste în al Doilea Război Mondial. Criticii însă consideră că victoria s-a produs în pofida erorilor lui Stalin, mai degrabă decât mulțumită deciziilor pe care el le-a luat.

În ultimii ani, imaginea lui Iosif Stalin a fost reabilitată. În ziua de azi Stalin se bucură de cea mai ridicată rată de aprobare de după 1956, când Nikita Khrushchev a condamnat acțiunile predecesorului său, lansând perioada de destalinizare.

Nu e de mirare, așadar, că inaugurarea Stalin Doner a atras atenția presei ruse, atât la televizor cât și pe rețelele sociale. Opinia publică rămâne la fel de divizată ca de fiecare dată, când este vorba de Stalin.

Mai bine să nu ne întrebăm de unde vine carnea,” scrie Olga Marsheva pe Facebook.

Unii oficiali l-au criticat pe patron pentru modul în care și-a numit afacerea, însă nu au criticat moștenirea lui Stalin.

Nu ar trebui să încurajăm această dezbatere”, a declarat într-un interviu pentru un post de radio din Moscova Valeri Fadeyev, șeful consiliului drepturilor umane de la Kremlin. „Stalin este un personaj complicat.”

Antreprenorii ruși cu simț practic au oricum o tradiție în a se folosi de controverse și scandaluri pentru a-și promova afacerile. În 2018, fermierul Aleksei Yakushev a lansat un ulei de floarea soarelui numit Noviciok, după agentul neurochimic presupus a fi fost folosit de către Rusia împotriva fostului spion Sergei Skripal și a fiicei sale. Noviciok a fost folosit apoi împotriva opozantului Aleksei Navalîi.

După anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014, tricouri cu fața lui Vladimir Putin, însoțite de sloganuri în favoarea politicii externe ruse, au inundat magazinele de suveniruri din întreaga țară.

Voltman, care s-a mutat la Moscova din Orenburg, un oraș de lângă granița cu Kazakhstan, spune că visul său de a avea succes în Capitală este aproape spulberat.

Acesta a primit zeci de mesaje. Amenințări, dar și mesaje de susținere.

Cât despre Stalin, nici el nu este foarte sigur ce să creadă.

Citesc despre el de câțiva ani și nu-l demonizez dar nici nu-l glorific,” spune acesta. „A făcut mult rău, dar și mult bine.”

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protest al cadrelor sanitare în Piața Victoriei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00
XS
SM
MD
LG