Linkuri accesibilitate

Fostul ministru PSD al Dezvoltării, Sevil Shhaideh, achitată definitiv în dosarul Belina


Shhaideh a fost succesoarea lui Liviu Dragnea la conducerea ministerului Dezvoltării iar Liviu Dragnea îi era șef la partid în perioada comiterii faptelor. În timpul procesului, un pilot a relatat că l-a dus pe Liviu Dragnea de nenumărate ori în insula Belina.
Shhaideh a fost succesoarea lui Liviu Dragnea la conducerea ministerului Dezvoltării iar Liviu Dragnea îi era șef la partid în perioada comiterii faptelor. În timpul procesului, un pilot a relatat că l-a dus pe Liviu Dragnea de nenumărate ori în insula Belina.

Fostul ministru PSD al Dezvoltării, Sevil Shhaideh, a fost achitată definitiv marți de Curtea de Apel București în dosarul Belina pe motiv că fapta penală ce i-a fost imputată nu există.

CApB a menținut, astfel, decizia dată de Tribunalul București în urmă cu aproape un an.

În aprilie 2022, Tribunalul București a achitat-o pe Sevil Shhaideh pe motiv că fapta penală ce i-ar fi imputată nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.

Marți, Curtea de Apel a menținut achitarea, dar a schimbat încadrarea invocând un articol din Codul de procedură penală care prevede că fapta nu există.

Shhaideh a fost succesoarea lui Liviu Dragnea la conducerea ministerului Dezvoltării. Dragnea era președinte al PSD în perioada comiterii faptelor iar înainte de a fi ministru al Dezvoltării a fost președinte al CJ Teleorman.

Firma în beneficiul căreia au fost comise faptele imputate de procurori lui Shhaideh era TelDrum, controlată de Liviu Dragnea.

Insula Belina a fost închiriată de firma Tel Drum, controlată de Liviu Dragnea. Pe lângă mai multe construcții, pe insulă a fost construită și o suprafață de beton folosită ca heliport.

În timpul procesului, un pilot de elicopter a relatat că l-a dus de mai multe ori pe Liviu Dragnea pe insulă.

„Am efectuat zboruri cu elicopterul pe Insula Belina. Eu nu ştiam atunci că este o insulă, mai degrabă era un teren neamenajat. Am fost de cinci - şase ori. La primul zbor am mers cu proprietarul elicopterului şi am observat că era o zonă sălbatică, cu vegetaţie înaltă. El a făcut demersuri pentru a se construi o platformă de aterizare. L-am transportat pe insulă pe domnul Dragnea, dar şi alte persoane, între care pot menţiona pe domnul Adrian, care lucra la SPP, apoi era consilier. Ţineam legătura cu Adrian, au fost ocazii când plecam de la Băneasa şi acolo nu intra oricine”, declara pilotul în 2020.

El a povestit apoi instanței că zborurile au avut loc în perioada 2016 - 2017, în campania electorală.

Achitări pe toată linia

Decizii definitive de achitare au primit și preşedintele Consiliului Județean Teleorman - Adrian Ionuţ Gâdea, Ionela Stoian (fostă Vasile) - director în minister la momentul comiterii faptelor, Mariana Sanda Gheorghiu - asistent registrator principal la Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria şi Rodica Guşă - asistent registrator la acelaşi birou, transmite Agerpres.

De asemenea, judecătorii au dispus ridicarea măsurilor asiguratorii instituite faţă de aceştia.

Ce spun procurorii

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au susținut că, „prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel, cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptată Hotărârea de Guvern 943/2013, prin care au fost încălcate o serie de dispoziții legale.

Procurorii spuneau că, fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii și al Constituției, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.

Concret, în perioada 23 septembrie 2013 – decembrie 2013, în calitate de secretar de stat, Shhaideh ar fi introdus pe circuitul de avizare și a prezentat guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre de guvern și nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de inițiator.

Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor părți din Insula Belina și Brațul Pavel către domeniul public al județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman. Procurorii spun că Shhaideh a făcut toate acestea știind că încălca o serie de dispoziții legale.

Mai mult, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției formulaseră observații pe parcursul circuitului de avizare prin care semnalau că există aspecte de nelegalitate în ceea ce privește transferul, aspecte ce ar fi fost ignorate de fostul ministru.

La rândul său, în aceeași perioadă, Ionela Stoian (fostă Vasile), în calitatea sa de director în minister la Direcția Juridică, Relația cu Parlamentul și Relații Internaționale, ar fi ajutat-o pe Shhaideh cu neîntocmirea notelor referitoare la observațiile pe care le-au făcut cele două ministere avizatoare, ministerul Justiției și cel al Finanțelor Publice.

Mai multe, aceasta ar fi încălcat reglementările privind circuitul de avizare, prin crearea unei false reprezentări din partea Ministerului Justiției și al Finanțelor cu privire la contactele de închiriere deja existente.

Suprafețe din Insula Belina și Brațul Pavel fuseseră închiriate deja închiriate, prin contract, unei firme private și unei persoane.

Pentru a nu atrage atenția administrației publice centrale cu privire la existența unor interese ale acelei firme private referitor la insula Belina și Brațul Pavel, s-a dorit obținerea unor extrase de carte funciară „curate", în care să nu apară contractele de închiriere având ca părți Administrația Apele Române (A.N.A.R) și firma respectivă.

Activitatea a fost coordonată de președintele de atunci al CJ Teleorman, Ionuț Gâdea, care a cerut Apelor Roâne un aviz favorabil al transferului menționat ignorând existența extraselor de carte funciară care conțineau sarcinile firmei private. Totodată, acesta a coordonat înlocuirea extraselor cu altele noi care nu mai conțineau contractele de închiriere. Sub propria lui semnătură el a scris, contrar adevărului, că imobilele nu sunt grevate de sarcini.

Procurorii spun că, sub pretextul îndreptării unei erori materiale, registratoarele Mariana Gheorghiu și Rodica Gușă au încălcat Codul civil și au întocmit si semnat acte pe baza cărora să fie radiate notările privind încheierea contractelor de închiriere cu acea firmă privată.

De asemenea, în perioada iunie 2013 – septembrie 2013, Gâdea a promovat un proiect de hotărâre de consiliu județean privind transferul Insulei Belina și Brațului Pavel în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean. Tot el a inițiat un proiect de hotărâre de guvern reținând, a trimis neoficial către minister document ca fiind emise de Consiliul Județean Teleorman în formă de proiect, unele nesemnate și în lipsa adoptării unei hotărâri de consiliu județean.

În ianuarie 2014, după adoptarea hotărârii de guvern prin care Insula Belina și Brațul Pavel treceau în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean, Gâdea a creat premisele încheierii a trei contracte de închiriere între Consiliul Județean Teleorman pe de o parte și o societate comercială și o altă persoană pe de altă parte.

Prejudiciul

Contractele, având ca obiect părți din insula Belina și brațul Pavel al fluviului Dunărea (în suprafață totală de 80 ha), au fost încheiate pe o perioadă de 10 ani, fără organizarea unei licitații și fără inițierea și parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu județean.

Cei trei au fost acuzați că au prejudiciat statul român cu:

  • 3.237.800 lei, reprezentând valoarea totală a Insulei Belina și a Brațului Pavel din patrimoniul statului român,
  • 248.126,334 lei, echivalent a 50 % din suma provenită din cele trei contracte de închiriere care trebuia încasată de bugetul de stat în perioada 16 ianuarie 2014 - 23.04.2018
  • 248.126,334 lei, prejudiciu adus Administrației Naționale Apele Române - echivalent a 50% din suma provenită din cele trei contracte de închiriere care trebuia încasată de această instituție în calitate de titular al dreptului de administrare a imobilelor.

Patrimoniul statului - care diferă de cel al unei unități administrativ teritoriale - a fost văduvit de două bunuri imobile ce îi aparținuseră și care i-au ieșit din proprietate în favoarea județului Teleorman respectiv: Insula Belina cu valoare de inventar 2.787.800 lei și Brațul Pavel cu valoare de inventar de 450.000 lei (valoarea totală a celor două bunuri imobile ieșite din patrimoniul statului fiind de 3.237.800 lei).

La această valoare se adaugă și un prejudiciu rezultat din faptul că, în perioada 16 ianuarie 2014 - 23.04.2018, ca urmare a încheierii nelegale a trei contracte de închiriere între Consiliul Județean Teleorman pe de o parte și o societate comercială și o altă persoană pe de altă parte, statul român și A.N.A.R. nu au încasat chiria ce li se cuvenea.

Județul Teleorman a obținut un folos patrimonial de 3.237.800 lei, cât reprezintă valoarea totală a celor două bunuri imobile intrate în patrimoniul lui și un folos patrimonial în cuantum de 496.252,668 lei, echivalentul sumei provenind din contractele de închiriere, sarcini ale imobilelor.

Prin decizia de marți, instanța a ridicat și măsurile asiguratorii asupra bunurilor celor trei achitați definitiv.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG