Linkuri accesibilitate

DNA: Politician prins cu mită de 40.000 de euro. Silviu Crețu, „mâna dreaptă” a noului șef-interimar PNL, a fost reținut


Procurorii DNA i-au făcut flagrant-delict lui Silviu Crețu, luni, în sediul Consiliului Județean, în timp ce primea 40.000 de euro mită de la un om de afaceri.
Procurorii DNA i-au făcut flagrant-delict lui Silviu Crețu, luni, în sediul Consiliului Județean, în timp ce primea 40.000 de euro mită de la un om de afaceri.

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Silviu-Cristinel Crețu, fost consilier personal al noului președinte interimar al PNL, Gheorghe Flutur, a fost reținut luni de procurorii DNA, potrivit unui comunicat transmis de procurorii anticorupție.

Silviu Crețu urmează să fie prezentat Tribunalului Cluj, marți, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență.

Anchetatorii au organizat luni un flagrant și l-au ridicat pe Cristinel Crețul chiar din biroul său din Consiliul Județean.

Procurorii DNA spun că Silviu-Cristinel Crețu, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, ar fi acceptat și primit în decembrie 2020 o primă tranșă de 40.000 euro de la administratorul unei societăți comerciale.

Crețu ar fi cerut banii ca să intervină pe lângă persoane din cadrul Consiliului Județean Suceava cu atribuții de decizie în derularea contractelor de reabilitare de drumuri, astfel încât derularea unui contract încheiat de instituție cu firma administratorului să decurgă în bune condiții, iar plățile să fie făcute la timp, spune DNA.

Potrivit DNA, în perioada 16 - 29 martie 2022, Crețu i-ar fi cerut aceluiași om de afaceri, în legătură cu un alt contract de întreținere a drumurilor județene pentru care avea atribuții de verificare, încă 40.000 euro, pentru desfășurarea fără impedimente a contractului încheiat de firma acestuia cu Consiliul Județean Suceava.

Numai că, pe 4 aprilie, procurorii i-au făcut flagrant în timp ce primea cei 40.000 de euro mită, chiar în clădirea consiliului județean Suceava.

Omul de afaceri este Vasile Rîpan, cunoscut drumar din zonă, scrie presa locală.

Rîpan ar fi pregătit flagrantul cu procurorii DNA după ce Gheorghe Flutur (PNL), președinte al Consiliului Județean, l-ar fi executat în urmă cu câteva zile pentru scrisori de garanție în valoare de 6 milioane de euro, care i-ar fi pus firma lui Rîpan pe butuci, arată sursa citată.

Acela a fost momentul în care a intervenit Crețu care i-ar fi spus că „totul se poate rezolva” în schimbul șpăgii cerute.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG