Linkuri accesibilitate

Simpatizanții Partidului Șor, formațiune pro-rusă, au protestat în centrul Chișinăului


Câteva sute de oameni s-au strâns în centrul Chișinăului. Poliția susține că protestatarii încearcă să forțeze cordonul format din polițiști.
Câteva sute de oameni s-au strâns în centrul Chișinăului. Poliția susține că protestatarii încearcă să forțeze cordonul format din polițiști.

Membri și simpatizanți ai Partidului Șor și Partidului Acasă Construim Europa (PACE), care au format „Mișcarea pentru Popor” au protestat în centrul Chișinăului, blocând bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.

Manifestanții au ajuns în fața primăriei, unde poliția a format un cordon și le-a interzis accesul spre Guvern și Președinție.

Vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, susține că formațiunea a trimis cerere prealabilă pentru a protesta și în fața celorlalte două instituții de stat.

Anunțând protestul din 28 februarie, „Mișcarea Pentru Popor” spunea că va cere Guvernului să achite facturile populației pentru lunile de iarnă. Unii protestatari poartă agățați la gât porumbei albi, decupați din hârtie, ca simbol al păcii, acuzând guvernarea că ar atrage Republica Moldova în război.

În fața primăriei, manifestanții scandează „Rușine!” și solicită demisia președintei Maia Sandu. Ei se plâng că puterea le îngrădește drepturile civice. Poliția susține că protestatarii încearcă să forțeze cordonul format din polițiști și carabinieri pentru a ajunge în Piața Marii Adunări Naționale.

Oamenii legii îndeamnă șoferii să evite centrul capitalei, în contextul în care bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt este blocat, pe tronsonul cuprins între străzile Vasile Alecsandri și Alexandr Pușkin.

Mai devreme, mai multe autocare cu protestatari au staționat aproximativ două ore la Stăuceni, blocând drumul. Poliția a precizat că majoritatea transportului care aducea protestatari din direcția Cimișlia este reutilat și nu corespunde normelor tehnice.

Marți dimineață, Inspectoratul General al Poliției a informat că, în baza dispoziției Primăriei municipiului Chișinău, în perioada 28 februarie ora 08:00 și 2 martie ora 18:00, în centrul capitalei și pe străzile adiacente va fi limitat accesul vehiculelor și a persoanelor pentru desfășurarea întrunirilor și a manifestărilor în masă, din cauza vizitei unei delegații oficiale în Republica Moldova.

XS
SM
MD
LG