Linkuri accesibilitate

Simulare BAC 2021| „N-am făcut nimic la eseu, dar mai am timp să învăț”| Cinci elevi, eliminați pentru fraudă


Romania School 3
Romania School 3

Răzvan, Adrian și Ana sunt printre primii elevi de la Colegiul Energetic din Capitală care au ieșit de la simularea probei scrise de la limba și literatura română a examenului de bacalaureat. Mai aveau o oră de stat, dar nu mai știau ce să scrie. Examenul a început la 9 și s-a terminat la ora 12.00, iar timpul obligatoriu de stat în sală este de 2 ore.

Eu nu m-am apucat demult să învățat, dar am ieșit cu o oră mai repede pentru că nu mai aveam idei. Nu mai știam ce să scriu despre Moara cu Noroc”, a spus Adrian C., elev în clasa a XII-a. Nici el și nici colegii lui nu vor să li se pună notele de la simulare în catalog, sunt convinși că nu vor lua note prea mari, mai ales la Română.

Elevii de clasa a XII-a nu vor ca notele de la simulare să fie trecute în catalog
Elevii de clasa a XII-a nu vor ca notele de la simulare să fie trecute în catalog

Răzvan a făcut meditații la limba română. „Am învățat puțin și acasă. Dar nu mă simt pregătit să dau examenul, mai sunt trei luni de învățat”, susține Răzvan, căruia i-ar conveni carantina pentru că așa ar învăța mai mult.

Eu nu vreau să îmi pună nota în catalog pentru că dacă iau o notă mică nu îmi convine. Acum să vedem cum o să fie la Matematică, mie acolo mi se pare mai greu”, spune și Ana.

La Colegiul Național Ghe Șincai, elevii ies unul câte unul la finalul examenului. Alexandra vine de la Giurgiu și spune că învățatul online a ajutat-o pentru că în cazul ei nu a mai venit în București. „Eu cred că iau cel puțin un 8, la eseu nu știu dacă am făcut așa de bine, dar n-am lăsat niciun subiect nescris”, a spus Alexandra.

Elevii de la Colegiul Gheorghe Șincai au ieșit printre ultimii
Elevii de la Colegiul Gheorghe Șincai au ieșit printre ultimii

Pentru Real și Uman, elevii au avut aceleași subiecte, cu diferența că la subiectul al III-lea – eseul- tema a diferit.

Patricia studiază la profilul Uman și crede că va lua cel puțin 9, pentru că a scris la fiecare subiect. „Pentru mine a fost ușor. Eu am făcut cam tot. Pe mine m-a ajutat forte mult să stau acasă că așa am învățat mai mult”, a spus eleva.

Pe Tudor l-a ajutat faptul că a făcut la meditații „Moara cu Noroc”. „Eu am avut un pic de noroc pentru că știam la subiectul trei. Însă, anul ăsta o să fie mult mai ușor pentru că nu mai facem nici Moromeții, nici Riga Crypto și Lapona Enigel. Avem timp să învățăm”, spune Tudor.

Pentru Andrei, colegul lui Tudor, n-a fost chiar așa de ușor. „Eu n-am scris nimic la subiectul al treilea. Dar mai am trei luni de pregătire. Acum depinde de noi să învățăm, că de când facem online mai mult am stat degeaba, n-am făcut toate orele. Cu toate că suntem la un liceu despre care se spune că are profesori buni”, spune Andrei care se pregătește să dea la Teatru.

Marți, elevii de clasa a XII-a au proba obligatorie a profilului la Matematică sau Istorie
Marți, elevii de clasa a XII-a au proba obligatorie a profilului la Matematică sau Istorie

Subiectele de la limba și literatura română sunt comune pentru elevii de la Real și Uman, numai la ultimul subiect elevii au primit cerințe diferite.

Consultă aici: Subiectele și baremele primite la limba română profil Real și Uman

La primul subiect, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe pentru un text la prima vedere -Mărturisiri Literare de Jean Bart- printre acestea fiind să indice sensul pentru „secvenței în două cuvinte”, să menționeze titlul lucrării, să descrie starea autorului la revenirea în Iași folosind informația din textul dat.

La al doilea subiect, elevii au primit un fragment din „Conu Leonida față cu reacțiunea” de I.L. Caragiale și au avut de scris în 50 de cuvinte rolul notațiilor făcute de autor în text.

La al treilea subiect, elevilor de la profilul Uman li se cerea un eseu de 400 de cuvinte prin care să arate care sunt particularitățile de construcție a personajului dintre text narativ studiat care să aparțină lui Ioan Slavici. Cei de la profilul Real trebuiau să scrie despre particularități ale unui text narativ studiat care să aparțină lui Ioan Slavici.

Cinci elevi, eliminați pentru fraudă

La prima proba de limba română de la simularea bacalaureatului 2021 aproape 35.000 de elevi au absentat. Dintr-un număr total de 147.000 de elevi de clasa a XII-a s-au prezentat 112.153 de candidați la examenul național de bacalaureat. Elevii din 78 de licee aflate în localități în care rata incidenței cumulate la nivelul localității este mai mare sau egală cu 6/1000 locuitori nu au susținut examen, ei urmează să dea simularea la o data stabilită de inspectoratele școlare.

Ministerul Educației precizează că luni, au fost eliminați 5 candidați din cauza unor tentative de fraudă.

Un număr de 76 de elevi au susținut examenul în condiții speciale: la domiciliu, cu prelungirea timpului de lucru sau cu asigurarea unui interpret mimico-gestual.

Marți elevii de clasa a XII-a vor susține proba obligatorie a profilului – la Matematică sau Istorie.

Calendar Simulare BAC 2021

22 martie 2021– Proba E)a)- Limba și literatura română;

23 martie 2021– Proba E)c)- Proba obligatorie a profilului- Matematică sau Istorie

24 martie 2021– Proba E)d)- Proba la alegere a profilului;

25 martie 2021– Proba E)b)- Limba și literatura maternă

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG