Linkuri accesibilitate

Sindicaliștii din sănătate protestează. Revendicările înaintate autorităților


Romania - protest Sanitas

Sindicaliştii de la „Solidaritatea Sanitară” protestează din nou joi, de la ora 11:00, în Piaţa Victoriei, solicitând condiţii de muncă decente. În același timp, Federaţia Sanitas pichetează Palatul Parlamentului sub deviza aşa nu se mai poate” și cere respect pentru victimele sistemului sanitar românesc.

„​Din respect pentru toate victimele sistemului sanitar românesc de până acum şi în acelaşi timp din respect pentru toţi colegii noştri care se luptă zi de zi să salveze vieţi, colegi astăzi epuizaţi, îmbolnăviţi şi dezamăgiţi de felul în care autorităţile îi tratează!”, motivează Federația Sanitas protestul la care ia parte.

În schimb, Solidaritatea Sanitară atrage atenţia guvernanţilor asupra necesităţii urgentării măsurilor de protecţie a lucrătorilor din sănătate, acestea trebuind să determine diminuarea în mod semnificativ a impactului COVID-19 asupra profesioniştilor din sănătate, atât în privinţa numărului de lucrători nou infectaţi cât, mai ales, „​în privinţa numărului celor care vor ajunge în continuare să plătească cu viaţa proprie tratarea şi îngrijirea pacienţilor”.

Ei sunt la a treia acțiune de acest fel din fața guvernului și au venit cu o serie de revendicări:

 • Adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecţia sănătăţii şi securităţii salariaţilor din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale şi umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariaţi nou infectaţi SARS-CoV-2 şi, mai ales, decedaţi din cauza COVID-19;
 • Asigurarea accesului la toate informaţiile relevante privind impactul COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate pentru a putea adopta politici eficiente de protecţie a acestora.
 • Respectarea dreptului legal la pensia de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie.
 • Acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30% şi sporul pentru combaterea epidemiei.
 • Acordarea tuturor sporurilor pentru condiţii de muncă la nivel maxim.
 • Creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul anului 2022.
 • Asigurării posibilităţii lucrătorilor din sănătate de a beneficia de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieşire la pensie) proporţional cu activitatea desfăşurată peste norma de bază;
 • Acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a stării de alertă pentru toţi salariaţii din sănătate.
 • Reaşezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creşterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuţiei la tratamentul şi îngrijirea pacienţilor.
 • Plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază.
 • Raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale.

Protestele vin și pe fondul tragediei de la Piatra Neamț în care 11 oameni au decedat după ce un incendiu a izbucnit pe secția de terapie intensivă unde erau internați pacienți infectați cu coronavirus. Zece persoane au murit în seara incendiului, opt din salonul unde a izbucnit incendiul și doi din salonul vecin. O femeie de 72 de ani, care a fost transferată alături de alți 5 pacienți la spitalul modular din Lețcani, a murit ulterior.

Medicul de gardă Cătălin Denciu se află în stare gravă după ce a suferit arsuri pe mare parte din corp când a încercat să salveze pacienții iar combinezonul i-a luat foc. El se află în prezent internat la un spital militar din Bruxelles cu arsuri de gradul 2 și 3 pe 70-75% din suprafața corpului.

După tragedia de la Piatra Neamț, Ministerul Sănătății a dispus controale pe toate secțiile de terapie intensivă din spitalele din România.

Medicii din România au avertizat în repetate rânduri că numărul în creștere de pacienți care ajung în stare gravă pe secțiile de terapie intensivă riscă să ducă sistemul medical într-un colaps. Autoritățile au făcut eforturi pentru a suplimenta numărul de paturi ATI, dar personalul medical este în număr limitat și este epuizat după o luptă de nouă luni cu pandemia.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG