Linkuri accesibilitate

Polițiștii cer stimulente, la fel ca medicii, pentru prezența în prima linie a luptei anti-COVID


Sindicatul polițiștilor europeni Europol acuză Ministerul de Interne de faptul că a ascuns datele privind infectarea angajaților săi cu SARS-CoV-2 și spune că, așa cum se face o raportare publică numerică a cazurilor de infectare din rândul cadrelor medicale, la fel ar trebui să se facă și pentru cadrele MAI și că acestea ar trebui să primească stimulent de risc, la fel ca medicii. ​

„Încă de la începutul pandemiei, Ministerul Afacerilor Interne a ținut ascuns numărul de angajați care sunt infectați cu noul coronavirus, deși majoritatea dintre polițiști au (sic!) fost în linia întâi, iar riscul de infectare era iminent”, spun sindicaliștii Europol.

Aceștia au trimis marți conducerii ministerului și Grupului de comunicare strategică o solicitare de informare cu privire la numărul angajaților MAI infectați.

Potrivit răspunsului MAI, primit în aceeași zi:

  • 264 sunt confirmați cu virusul COVID-19
  • 3.196 sunt în autoizolare/carantină,
  • 161 - spitalizați,
  • 1.963 - au ieșit din autoizolare/carantină,
  • 64 - externați.

„Așa cum Ministerul Sănătății a făcut publică lista numerică cu cadrele medicale infectate cu COVID-19 pentru fiecare unitate spitalicească, era firesc ca și Ministerul Afacerilor Interne să procedeze în mod similar. De asemenea, așa cum pentru cadrele medicale din prima linie, prin ordonanță de urgență s-a acordat stimulent de risc, și angajații MAI aflați în prima linie trebuia să beneficieze în aceeași măsură de acest stimulent. Iar cifrele cu angajații MAI infectați/carantinați sau izolați arată în mod clar că riscurile la care sunt supuși aceștia în exercitarea atribuțiilor de serviciu sunt incomensurabile. Numărul angajaților MAI infectați cu SARS-CoV- 2 aflați în prima linie crește simțitor de la o zi la alta din cauza misiunilor specifice pe care aceștia le desfășoară, fie în stradă sau la frontierele țării”, mai spune sindicatul.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG