Linkuri accesibilitate

Sinn Féin: Brexit-ul deschide calea unificării insulei. Referendum în trei ani?


Mary Lou McDonald, președinta Sinn Fein

Brexitul a schimbat datele cu privire la unificarea insulei Irlanda, a declarat sâmbătă lidera partidului naţionalist irlandez Sinn Féin, estimând că un referendum ar putea avea loc în termen de trei ani în Republica Irlanda.

Sinn Féin (Noi înșine) este o mișcare politică irlandeză, transformată în partid politic dedicat noțiunii de republicanism irlandez și care militează pentru unificarea Irlandei. Este considerat ca fiind aripa politică a IRA și e prezent atât în Republica Irlanda, cât și în Irlanda de Nord. Parlamentarii aleși în Irlanda de Nord pentru Parlamentul Regatului Unit practică absenteismul voluntar ca formă de protest față de statutul politic al regiunii. Actualmente partidul are patru reprezentanți în Parlamentul European, unul pentru Irlanda de Nord și trei pentru Republica Irlanda.

Lidera partidului naţionalist irlandez, Sinn Féin, Mary Lou McDonald a declarat pentru The Times că Brexit-ul ''nu este un simplu eveniment. Este ceva care a schimbat datele'', iar Republica Irlanda ar trebui ''să înceapă să pregătească'' un referendum privind unificarea insulei şi că Londra ''ar trebui să se pregătească şi ea''.

Acest referendum ar putea avea loc pe teritoriul irlandez în următorii cinci ani, dar ''s-ar putea face de asemenea în trei ani'', a adăugat lidera Sinn Fein.

Partidul său, care s-a plasat pe poziţia a doua, după Fianna Fail (Soldați ai Destinului), la legislativele din 8 februarie, dar care a câştigat votul popular, militează pentru unificarea Republicii Irlanda şi provinciei britanice Irlanda de Nord, separate după ce Republica şi-a obţinut independenţa faţă de Regatul Unit în 1921.

Ideea reunificării insulei Irlanda a revenit în actualitate odată cu Brexitul.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG