Linkuri accesibilitate

Spionaj pentru Rusia în R. Moldova. Percheziții la Parlament. Doi funcționari, reținuți


Perchezițiile au loc în Parlamentul Republicii Moldova.
Perchezițiile au loc în Parlamentul Republicii Moldova.

Forțele de ordine de la Chișinău fac percheziții la ora redactării acestei știri în clădirea Parlamentului Republicii Moldova. Potrivit Europa Liberă Moldova, acțiunea l-ar viza pe șeful Direcției Juridice a Parlamentului, asupra căruia planează suspiciuni de spionaj.

Actualizare - Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale (PCCOCS) din Republica Moldova a anunțat miercuri, 31 iulie, că a reținut doi funcționari din Parlament și din Poliția de Frontieră, în urma perchezițiilor făcute în dimineața aceleiași zile.

Ei sunt bănuiți de trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova.

Potrivit procurorilor, faptele au avut loc începând cu anul 2023. Unul din funcționarii reținuți este suspectat de trădare de patrie, după ce ar fi cules și livrat angajatului unei ambasade informații pentru a fi folosite în „dauna intereselor R. Moldova”.

PCCOCS nu precizează despre ce anume ambasadă ar fi vorba și cine ar fi angajatul acesteia.

Cel de-al doilea funcționar este bănuit de complot împotriva R. Moldova și că ar fi acționat în scopul obținerii unor beneficii personale. „Astfel, funcționarul a menținut contactul cu angajatul ambasadei, în vederea culegerii și transmiterii către acesta a informațiilor pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova”, se spune în comuicatul oficial, fără alte precizări.

Procurorii afirmă că în urma acțiunilor procesual-penale, ambii funcționari au fost reținuți pentru 72 de ore.

Știrea inițială

Ancheta este condusă de Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale (PCCOCS) din Republica Moldova, dar și de Serviciul de Informații și Securitate.

„Pentru moment, se efectuează acțiuni procesuale într-o cauză penală sub conducerea procurorilor Procuraturii Pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale (PCCOCS). Cu mai multe detalii, vom reveni pe parcursul acestei zile”, a declarat Europei Libere purtătoarea de cuvânt a Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Daniela Mînzat.

Informația a fost confirmată și de purtătorul de cuvânt al PCCOCS, Emil Gaitur.

Sursele Europei Libere din cadrul SIS spun că investigațiile au loc într-un dosar de spionaj și l-ar viza pe șeful Direcției juridice a Parlamentului.

Mai exact, oficialul ar fi fost prins în flagrant în timp ce transmitea informații unor angajați ai ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

Știre în curs de actualizare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG