Linkuri accesibilitate

Sistem de fraudare a concursurilor în Primăria Timișoara. DNA cercetează 7 cazuri din anii 2018-2019


Imagine simbolică a transparentizării Primăriei Timișoara distribuită de primarul Dominic Fritz
Imagine simbolică a transparentizării Primăriei Timișoara distribuită de primarul Dominic Fritz

Un anunț public al primarului Dominic Fritz a pus lumina pe concursurile derulate în primărie în perioada 2018-2019. Potențiale fraude au fost comise printr-un sistem bine rodat, cu înlocuirea lucrărilor și alte falsuri. DNA a fost sesizat astăzi, 15 septembrie, de primar.

Lucrările candidaților preferați erau înlocuite peste noapte cu altele, pregătite de complici cu toate răspunsurile corecte. Comparația scrisului, același pe mai multe lucrări, indică persoane „specializate” în redactarea lucrărilor corecte necesare pentru câștigarea postului.

Iată cum descrie primarul sistemul care îi produce serioase suspiciuni de corupție:

În cazul a cel puțin 6 actuali și foști funcționari din Primăria Timișoara, care au susținut concursuri în anii 2018 și 2019, au fost descoperite probe scrise de aceeași persoană, un fost funcționar din Serviciul de Resurse Umane. În cadrul acelorași cercetări au mai fost identificate lucrări olografe semnate de un alt funcționar care a susținut două concursuri pentru posturi diferite în 2018 și 2019 și care difereau în mod vizibil în ceea ce privește caracterele scrisului, acesta fiind total diferit de la o lucrare la alta. La proba scrisă, candidații care și-au aranjat concursul au dat niște răspunsuri întâmplătoare, dar notarea de către comisie s-a făcut în a doua zi. Destul timp, peste noapte, pentru funcționarii de la resurse umane să scrie o nouă lucrare, cu răspunsurile corecte, și să înlocuiască lucrarea candidatului cu lucrarea comandată și redactată ulterior”.

Suntem în fața unui posibil sistem de fraudare premeditat și sistematic Dominic Fritz, primar

Cazurile au fost descoperite întâmplător de DNA care făcea cercetări în dosarul unui fost angajat al primăriei, unde au fost sesizate neconcordanțe între documente.

„Suntem în fața unui posibil sistem de fraudare, premeditat și sistematic care s-a desfășurat pe parcursul mai multor ani, cu complicități potențiale, cel puțin la vârful serviciului de resurse umane. Putem doar bănui că este și mită la mijloc, dar acest lucru trebuie să-l stabilească procurorii”, a declarat Dominic Fritz pentru presă.

Fosta șefă de la Resurse Umane în concediu medical

Rodica Aurelian, șefa de la Resurse Umane între 2006-2021, nu a putut fi contactată fiindcă a intrat în concediu medical din 9 iulie, la puțin timp după ce a fost mutată sefă la Serviciul relaționare directă cu cetățenii. De altfel, în 2006, când a fost angajată de primarul Gh.Ciuhandu, presa a semnalat nereguli în organizarea concursului: nu avea experiența cerută și nici studiile încheiate.

Rodica Aurelian, fosta șefă la Resurse Umane în primăria Timișoara, a fost mutată la alt serviciu
Rodica Aurelian, fosta șefă la Resurse Umane în primăria Timișoara, a fost mutată la alt serviciu

Doamna Aurelian, una dintre cele mai influente persoane din primărie, a absolvit la maturitate o facultate privată de Științe economice la Universitatea „Ion Slavici” din Timișoara, exact cât să poată fi avansată pe post de șef. Curtea de Conturi a sesizat, la un control, că Rodica Aurelian încasase sume necuvenite pentru încadrare ca șefă, între 2006 și 2009, pe care, după ce instanța a dat dreptate Curții de Conturi, a trebuit să le restituie. Salariile încasate s-au ridicat la 2500-3000 euro lunar.

Declarațiile de avere succesive ale directoarei de resurse umane conțin mai mult enigme: apartamente care apar într-o declarație și dispar în alta fără să se menționeze înstrăinarea, la fel depozitele din bănci. Casa în care locuiește familia Aurelian, din cartierul Mehala, nu apare în declarațiile de avere. Apare însă un apartament din Tenerife, în Spania, achiziționat în 2017.

Rodica Aurelian, spre care se îndreaptă suspiciunile reclamate la DNA, și-a angajat în 2018 soțul pensionar la Contabilitatea Direcției de Asistență Socială a Primăriei Timișoara, pe post de consilier gradul I. Anul acesta, după ce și directoarea de la Asistență socială a fost schimbată, contractul civil nu a mai fost prelungit.

Organigrama și războiul sindical

Primarul Timișoarei face o legătură între procesele deschise de angajații primăriei împotriva noii organigrame și actele de corupție: Pierderea unor funcții nu înseamnă doar că unii nu-și mai iau un salariu bun de la stat, ci destructurarea acestui sistem corupt, care i-a făcut puternici și bogați. Se pare că miza încercărilor de a suspenda sau anula noua organigrama în instanță este să se întoarcă unii corupți pe post înainte să putem descoperi toate aceste mizerii penale”, notează într-un comunicat.

După schimbarea organigramei de către noua conducere a primăriei timișorene și lansarea unor concursuri pe posturile de șefi, Sindicatul Liber al Salariaților din primărie a pornit acțiuni în instanță în numele a 33 de salariați, majoritatea șefi dislocați din funcții, pentru suspendarea organigramei. Printre aceștia și fosta șefă a Resurselor Umane. Curtea de Apel a admis acțiunea, iar concursurile anunțate au fost oprite. Recursul se judecă în 13 octombrie.

Organigrama nouă a primăriei a fost suspendată în instanță prin acțiunea sindicatului
Organigrama nouă a primăriei a fost suspendată în instanță prin acțiunea sindicatului

Încă nu am depus acțiunea pentru anularea organigramei, e în lucru la avocat. Așteptăm răspunsul Consiliului Local la plângerea prealabilă. Actuala conducere nu vrea să ia în considerare sindicatul. Nici primarii precedenți, Ciuhandu și Robu, nu au iubit prea mult sindicatul, dar nici ca acum…”, a declarat pentru Europa Liberă Tiberiu Negrei, liderul de sindicat, care se plânge că nu i se dă cuvântul în ședințele de consiliu local.

Fostul primar Nicolae Robu, cel mai înverșunat critic al succesorului său, a reacționat la anunțul anchetării concursurilor din vremea sa de către Serviciul Teritorial Timișoara al DNA. „Dacă, totuși, cele semnalate, descoperite, așa cum dl. Fritz ne spune, pornind de la o cercetare punctuală făcută de DNA, prilej de verificare a mai multor dosare de concurs, vor fi confirmate de către instituțiile abilitate, atunci făptașul / făptașii trebuie pedepsit / pedepsiți la nivelurile maxime prevăzute de lege, pentru că faptele în cauză sunt de o gravitate maximă pentru un funcționar public. Eu am declarat în repetate rânduri pe parcursul celor 8 ani cât am fost Primar că am încredere în colaboratori - dar nu garantez decât pentru mine”, a scris fostul edil pe Facebook.

Secretarul general al primăriei, Caius Șuli, ne-a declarat că serviciul său nu avea atribuții în concursurile pentru posturi. „Numai Resursele Umane și primarul, ei decideau”, precizează secretarul.

Faptele penale conturate în neconcordanțele și falsurile sesizate la DNA pot fi încadrate la fals material, uz de fals, trafic de influență, abuz în serviciu, uzurparea funcției, dare de mită ș.a. de la art. 320, 322, 290-292, 297 și 300-301 Cod Penal.

  • 16x9 Image

    Brîndușa Armanca

    BRÎNDUŞA ARMANCA PhD este jurnalistă şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. A publicat mai multe volume de media și istorie literară. Filmele de televiziune i-au fost recompensate cu numeroase premii internaţionale şi naţionale, iar activitatea culturală cu  Distincția culturală a Academiei Române și cu o înaltă distincție din partea ministrului culturii al Ungariei pentru diplomație culturală. Este membră a unor prestigioase organizații civile și de media.

    armancab-fl@rferl.org

XS
SM
MD
LG