Baza americană de apărare anti-rachetă din localitatea poloneză Redzikovo ar putea fi inaugurată înainte de sfârștiul anului 2020, a declarat Jacek Chaputovich, ministrul polonez de Externe, la o conferință de presă la Varșovia. Inaugurarea sistemului antibalistic al Alianţei Nord-Atlantice din Polonia a fost amânată doi ani, din pricina unor probleme tehnice, după cum au explicat anul trecut autoritățile de la Varșovia.
Oficialii polonezi consideră că existența acestui sistem antibalistic schimbă statutul de securitate al Poloniei fiindcă - în ciuda intrării în NATO în 1999 - pe teritoriul Poloniei nu au existat instalaţii de apărare semnificative nici ale Alianței, nici americane. Polonezii s-au oferit, de altfel să finanțeze o bază militară americană pe teritoriul acestei țări, care are graniță comună cu Rusia.
Baza americană este construită în Redzikovo, la 150 de kilometri de Gdansk și va include componente ale unui sistem de urmărire a radarelor pentru rachete, precum și arme cu rachete.
"Există o șansă ca până la sfârșitul anului viitor această bază să fie finalizată și va fi gata pentru acțiune", a spus Jacek Chaputovich.
Primul sistem de apărare anti-rachetă din Europa de Est a fost realizat la fosta bază aeriană de la Deveselu. Apoi, un obiectiv similar a fost amplasat pe teritoriul Poloniei, în Redzikovo. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va trebui să răspundă lansării sistemului de apărare anti-rachetă din România. Potrivit acestuia, în instalațiile de apărare anti-rachetă din România, pot fi montate sisteme de atac, iar Federația Rusă trebuie să se gândească nu doar la măsuri de apărare, ci și la represalii pentru a-și asigura securitatea. Liderul rus a subliniat că nimeni nu ascultă preocupările Moscovei și nimeni nu vrea să negocieze. Atât SUA, cât și NATO, sub auspiciile căruia funcționează scutul de la Deveselu au dat asigurări, însă, că această armă sofisticată este doar defensivă