Linkuri accesibilitate

Slovenia: Ministrul Economiei, reținut pentru nereguli în achizițiile făcute pe timp de pandemie


Protest antiguvernamental în Slovenia în contextul scandalului privind achizițiile de materiale sanitare

Ministrul de Interne din Slovenia a demisionat, în timp ce cel al Economiei a fost reținut marți în legătură cu o investigație privind nereguli în achiziția de echipamente de protecție pe timpul pandemiei de coronavirus, informează AFP.

În momentul anunțării demisiei, ministrul de Interne, Ales Hojs, a afirmat că a fost informat asupra dosarului în acea zi, acuzând că a fost lansat pentru a discredita și a dărâma coaliția de guvernare formată din patru partide de centru-dreapta.

„Cred că este o acțiune motivată politic", a spus Hojs, adăugând și că șeful poliției a demisionat sub formă de protest față de acțiunea pe care a numit-o drept una solidară a forțelor speciale de poliției.

Presa slovenă a a scris despre numeroase nereguli în timpul achiziției de echipamente de protecție și aparatură medicală de către guvernul de centru-drepta învestit în luna martie.

Jurnaliștii l-au acuzat pe ministrul Economiei, Zdravko Pocivalsek, că a favorizat unele companii care nu au oferit suficientă protecție. Oficialul a respins orice neregulă.

Forțele speciale de poliție au percheziționat mai multe imobile ca parte unei anchete privind „nereguli privind comandarea și achiziția de materiale de protecție", conform unui comunicat de presă.

Dacă poliția nu a menționat situația lui Pocivalsek, Hosj a precizat că a fost informat de reținerea ministrului de Economie.

Presa a arătat că Pocivalsek a fost eliberat în cursul serii de marți.

De când a preluat puterea, prim-ministrul Janez Jansa a introdus măsuri stricte de carantină pentru a opri răspândirea pandemiei și a început achizițiile de materiale de protecție și aparatură medicală, acuzând precedenta guvernare că a lăsat țara nepregătită pentru o pandemie.

La rândul său, premierul a respins „dublul standard" și „abordarea selectivă" a forțelor speciale de poliție, acuzând că au eșuat din a investiga alte cazuri.

Mii de persone au ieşit în stradă în capitala Ljubljana, în fiecare vineri, în ultimele două luni, pentru a protesta faţă de scandalul echipamentelor de protecţie şi contra mai multor atacuri ale unor membri ai guvernului împotriva presei critice şi jurnaliştilor.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG