Linkuri accesibilitate

Elena Chirap, prima româncă cu centura neagră în Jiu Jitsu Brazilian: Să nu rămâi în rolul de victimă


Prima româncă cu centura neagră în Jiu Jitsu Brazilian își spune povestea la SmartJob
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:35:51 0:00

Prima româncă cu centura neagră în Jiu Jitsu Brazilian își spune povestea la SmartJob

Elena Chirap, prima femeie din România cu centura neagră în Jiu Jitsu Brazilian (BJJ), vorbește la SmartJob despre reziliență și acțiune, despre cum femeile pot alege să spună „nu” rolului de victimă, pentru a-și recăpăta forța și libertatea: „Cel mai ușor e să rămâi pe loc, dar nu e și sănătos”.

Elena Chirap, antrenoare în cadrul Absoluto, practică Jiu Jitsu Brazilian de aproape 10 ani, iar în mai 2022 a obținut centura neagră în BJJ. O nevoie de autoapărare s-a transformat în performanță, după un atac cu cuțitul care ar fi putut avea un final tragic.

Elena mărturisește că vrea să vorbească despre ce a trăit tocmai pentru a le face pe femei mai conștiente de importanța autoapărării. S-a întâmplat acum 11 ani, în scara blocului în care locuia, iar acel moment cumplit i-a schimbat pur și simplu viața.

Jiu Jitsu Brazilian i-a dat posibilitatea Elenei Chirap să-și recapete puterea, controlul asupra propriei vieți. Le recomandă celor care vor să se apuce de BJJ să aibă răbdare, să fie deschiși, să persevereze, căci Jiu Jitsu Brazilian este un sport care te ajută să treci peste frică, să crești, să fii rezilient.

Poți asculta aici varianta audio a acestui podcast:

Elena Chirap, prima româncă cu centura neagră în Jiu Jitsu Brazilian: Să nu rămâi în rolul de victimă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:37:06 0:00

„Scopul BJJ nu este să învingi. Scopul este să ieși dintr-un conflict cu cât mai puține daune și cât mai safe pentru tine.”

„Atacatorul a profitat de faptul că nu am fost atentă”

„Am fost atacată în scara blocului. Un bărbat mi-a pus cuțitul la gât. Am început să țip, am simțit acel cuțit în zona gâtului și instinctul mi-a spus că trebuie să îndepărtez pericolul și am introdus mâna ca să-mi protejez gâtul, ceea ce a fost un lucru foarte bun. M-am tăiat la mână, am avut nevoie de operație, dar am reacționat bine”, povestește aceasta.

Cum crede că s-a putut întâmpla asta? A profitat de faptul că nu am fost atentă, spune Elena: „A intrat în scara blocului imediat după ce am intrat eu. N-am fost atentă atunci, dar a fost surprins de faptul că eu am început să țip și că am făcut ceva în loc să stau ca o victimă, cuminte, acolo, și s-a speriat și a fugit.”

De Jiu Jitsu Brazilian nu s-a apucat imediat, ci la un an de la atac. Au urmat multe ședințe de psihoterapie, întrucât nu mai putea ieși din casă de frică.

„Mi-era frică. Pur și simplu mergeam pe stradă ziua în amiaza mare și în momentul în care simțeam că este cineva, oricine, putea să fie și un copil în urma mea, nu suportam, mă opream. Aveam tendința să mă fac că mă leg la șiret, astfel încât să-i permit persoanei respective să mă depășească și să mă simt iar în siguranță.”

„Sănătos e să ieși din postura de victimă”

În România, doar trei femei au centura neagră în BJJ, spune Elena Chirap, în timp ce zeci de bărbați au atins această performanță. Femeile nu practică acest sport din cauza fricii?

„Cred că e frică, dar e vorba și de prejudecata că artele marțiale sunt doar pentru bărbați, deși Jiu Jitsu este fix opusul. Este creat pentru persoane cu greutate mai mică, cu mai puțină forță, deci, pentru femei.”

Cum anume să fim conștienți de ce ni se întâmplă în așa fel încât să putem gestiona o situație în care am putea fi în pericol?

Principala componentă este atenția, susține Elena, atenția îndreptată către oamenii din jurul nostru.

„Să nu stăm cu ochii în device-uri, cu căștile pe urechi, fără să fim atenți la ce se întâmplă în jur.”

Ce le-ar transmite femeilor care au fost sau sunt lovite, hărțuite, violate?

„Au nevoie să treacă peste lucrurile grele din viața lor și să nu rămână în rolul de victimă. E ușor să rămâi pe loc, să rămâi victimă constant. Sănătos este să ieși din postura de victimă și să fii pregătită”, spune antrenoarea.

Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast, Google Podcast și YouTube.
  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG