Linkuri accesibilitate

Socialistul italian David Sassoli, noul președinte al Parlamentului European pentru următorii doi ani și jumătate


Italianul David Sassoli va fi președintele Parlamentului European pentru următorii doi ani și jumătate

Fost jurnalist, Sassoli urmează să fie președinte al Parlamentului European timp de doi ani și jumătate, iar mai apoi va ceda ștafeta unui membru al PPE pentru cealaltă jumătate a mandatului.

Italianul David Sassoli a câștigat președinția Parlamentului European cu 345 de voturi și i-a devansat pe contracandidații săi, conservatorul Jan Zahradil, care a obținut 162 de voturi, Ska Keller, de la Partidul Verzilor, cu 119 voturi și pe Sira Rego, de la Stânga Europeană Unită, cu 42 de voturi.

Înaintea votului, Sassoli, mai cunoscut în Italia decât în afara ei, după cum menționează politico.eu, a spus că s-a hotărât să intre în cursă pentru că „Europa va fi mai puternică doar cu un Parlament care va juca un rol mai important”.

Ulterior aflării rezultatului, el a precizat care ar urma să fie prioritățile pe care Parlamentul European ar trebui să le urmărească în următorii ani: „Suntem în mijlocul unor schimbări importante, printre care șomajul ridicat în rândul tinerilor, migrația, schimbările climatice, revoluția digitală și o nouă ordine mondială, toate acestea și multe altele necesitând o abordare nouă și mult curaj”.

Sassoli este absolvent de științe politice, la Universitatea din Florența. Și-a început cariera de jurnalist colaborând cu mici ziare locale și cu agenții de presă, însă ulterior s-a mutat în redacția cotidianului Il Giorno. În 1992, devine reporter la televiziunea TG3, iar mai apoi a fost prezentator de știri la TG1.

A renunțat însă la jurnalism pentru politică, în 2009, când a candidat din partea Partidului Democrat la alegerile europarlamentare. Este în prezent la al treilea mandat de europarlamentar, iar în legislatura trecută a fost vicepreședinte al Parlamentului European.

Potrivit politico.eu, ascensiunea politică a lui Sassoli este una neașteptată, mai ales în contextul în care liderii europeni au vehiculat ideea că socialistul bulgar Serghei Stanishev este cel care va obține șefia Parlamentului European.

Totuși alegerea lui Sassoli în una dintre funcțiile importante ale UE, lasă Europa de Est deocamdată fără un reprezentant la nivel înalt.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG