Linkuri accesibilitate

Societatea Timișoara:„Institutul Revoluției Române va dispărea cu siguranță. Așa este moral”


Ion Iliescu continuă să se autoproclame liderul Revoluției române.
Ion Iliescu continuă să se autoproclame liderul Revoluției române.

Desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD)  a fost declarată neconstituțională de CCR cu unanimitate de voturi. Senatul adoptase o lege prin care institutul urma să fie desființat, contestată însă la CCR de PSD, urmașul FSN. Institutul este condus de Ion Iliescu și Gelu Voican Voculescu, ambii trimiși în jdecată în dosarul revoluției române.

„Chiar dacă nu cunoaștem încă motivele acestei decizii, e evident că ea vine în întâmpinarea dorințelor PSD care a depus, prin cei 33 de parlamentari semnatari, sesizarea. Nu e prima dată, judecătorii CCR sunt majoritar oameni de partid proveniți din atelierele PSD”, a declarat pentru Europa Liberă Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara.

Dacă ar exista o problemă procedurală sau de formă în adoptarea legii și a OUG 91/2019, se găseau și alte căi legale de îndreptare, nu era necesară intervenția CCR. Faptul că senatorii PSD au dat fuga la CCR face încă o dată suspectă relația, crede Mihalcea.

Organizația a transmis presei un punct de vedere tăios, pentru a-și exprimarevolta şi dezgustul faţă de modul în care Curtea Constituţională sfidează ordinea de drept din România. Această instituţie batjocoreşte memoria victimelor Revoluţiei din 1989, a celor căzuţi după 22 decembrie, ucişi în urma diversiunii menite să îl menţină la putere pe chiar preşedintele acestui institut, cu complicitatea întregii structuri care îl girează”.

La mijlocul lui februarie 2021, Societatea Timișoara, împreună cu alte organizații- Asociația Revoluționarilor fără privilegii, Grupul pentru Dialog Social, Fundația Gh.Ursu și altele, a trimis o solicitare de desființare a IRRD președintelui Iohannis, șefilor celor două Camere ale Parlamentului, premierului. Se arăta atunci că „finanțarea din partea statului a acestui institut este nejustificată. Activitatea institutului a avut un efect minor, partizan și neconvingător în aspecte esențiale ale Revoluției. (…) Este dureroasă pentru urmașii acestora, pentru răniții rămași în cărucioare de invalizi, pentru memoria colectivă și pentru imaginea noastră ca popor”.

Argumente pentru cererea societății civile au venit și de la Claudiu Iordache, fost director general al IRRD, care dezvăluia în 2018 prăpădul făcut de cei care au preluat IRRD, toți oameni apropiați lui Ion Iliescu, ca Gelu Voican-Voiculescu, Emilian Cutean, Cazimir Ionescu, Răzvan Teodorescu. Iliescu și Voican Voiculescu sunt trimiși în jdecată în dosarul revoluției, iar Cazimir Ionescu în cel al Mineriadei, toti fiind acuzați de crime împotriva umanității.

După plecarea sa, o treime din angajați au plecat, „a fost abandonat Planul General de Cercetare pe anul în curs, nu a mai fost publicată nici măcar o carte (deși lăsasem în faza de editare mai multe manuscrise pregătite), nu a mai fost tipărit nici măcar un Caiet din seria Caietelor Revoluției (care ajunsese la numărul 72) – în schimb au avut grijă să creeze postul de secretar general al IRRD, cu dedicație pentru Emilian Cutean, și să-și mărească salariile!”, nota Iordache în iulie 2018 pe propriul blog.

Intenția lui Ion Iliescu de a fi promovată versiunea favorabilă sieși despre Revoluție este confirmată de Claudiu Iordache care scrie că IRRD va deveni „un institut al denaturării istoriei recente”: „Președintele Ion Iliescu poate fi mulțumit! A reușit, în sfârșit! Va intra în istorie, așa cum și-a dorit, spre gloria lui personală, cu sprijinul istoricilor de serviciu, ca “liderul” Revoluției Române ori ca „primul revoluționar al României”, la trei decenii de la comemorarea Revoluției Române, alături de cei mai apropiați colaboratori ai săi”.

Totuși, Claudiu Iordache, revoluționar remarcabil în zilele Revoluției de la Timișoara, ripostează cu indignare Societății Timișoara printre fondatorii căreia se numără, considerându-i pe foștii săi aliați „intelectuali fără caracter” și „mercenari”, în vreme ce pe membrii GDS îi califică drept „securiști”, pentru a fi cerut desființarea institutului.

Parlamentari ai Coaliției aflate la guvernare au declarat că o nouă măsură legislativă poate remedia criza temporară generată de hotărârea CCR care restabilește existența IRRD. Președintele Iohannis și-a precizat public poziția când a trimis legea spre reexaminare susținând desființarea institutului care „a generat, prin activitatea sa şi contrar obiectivului său stabilit prin lege, numeroase tensiuni şi controverse în spaţiul public”.

„Se vădește, din nou, că România este condusă încă de o mână de oameni, care răspund politic la comenzile date de PSD și Ion Iliescu. Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 va dispărea cu siguranță. Așa este moral să se întâmple. Parlametul va vota o lege pentru desființarea lui”, este concluzia Societății Timișoara.

Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 Parcurs

  • Se înființează prin Legea 556/2004 cu misiunea de a cerceta istoria Revoluției din 1989
  • Prin Decretul 1151/2004 președintele Iliescu numește pe viață 25 de membri ai Colegiului Național, dintre colaboratorii și susținătorii săi
  • În 2019 PNL inițiază OUG 91/2019 pentru desființarea IRRD, ordonanță respinsă de majoritatea parlamentară dominată de PSD
  • Pe 9 octombrie 2020 președintele Iohannis trimite spre reexaminare legea de respingere a OUG 91/2019
  • Pe 15 februarie 2021 Senatul adoptă prin lege OUG 91/2019 pentru desființarea IRRD
  • Pe 24 martie 2021 CCR declară neconstituțională legea de adoptare a OUG de desființare
XS
SM
MD
LG