Linkuri accesibilitate

Accidentul din 2 Mai | Șoferul care consumase droguri fusese implicat într-un alt incident rutier, dar poliția era închisă


Un tânăr drogat cu trei substanțe a intrat cu un Mercedes, în plin, într-un grup de opt oameni care mergeau pe marginea drumului.

Doi tineri morți și trei ajunși la spital, după ce un tânăr drogat a intrat cu mașina în ei. Un martor declară pentru Europa Liberă că tânărul tocmai scăpase ca prin urechile acului de o altă ciocnire. Drumul dintre 2 Mai și Vama Veche, un pericol. Autoritățile au închis ochii la sesizări.

Accidentul s-a produs în dimineața zilei de 19 august, în jurul orei 5.25, pe șoseaua care leagă 2 Mai de Vama Veche. Un Mercedes decapotabil, condus de un tânăr de 19 ani a intrat în plin într-un grup de oameni care mergeau pe marginea drumului. Doi tineri, o femeie de 20 de ani și un bărbat de 21, au murit pe loc. Alți trei tineri au ajuns la spital.

Șoferul care a produs accidentul, un tânăr de 19 ani din Capitală, a fugit de la fața locului și a fost prins de poliție câteva ore mai târziu, la volanul aceleiași mașini, în Vama Veche. Nu-și amintea nimic din ce s-a întâmplat, spun polițiștii.

Polițiștii l-au prins pe tânărul vinovat de producerea accidentului, câteva ore mai târziu.
Polițiștii l-au prins pe tânărul vinovat de producerea accidentului, câteva ore mai târziu.

A fost testat cu aparatul testdrog și a ieșit pozitiv la trei substanțe: cocaină, amfetamină și metamfetamină.

„Fetele au țipat”

Aceeași mașină a fost implicată într-un alt incident, cu câteva ore înainte de producerea accidentului. Un martor a povestit, pentru Europa Liberă, cum s-au petrecut lucrurile.

Bărbatul mergea spre Vama Veche, în jurul orei 1, și a văzut un Mercedes decapotabil oprit pe avarii pe marginea drumului. A oprit să vadă dacă îi poate ajuta cu ceva. În mașină, pe lângă șofer, mai erau alți patru tineri, trei fete și un băiat.

„Am oprit în ideea dacă pot să-i duc undeva. Mi s-a părut că au probleme cu mașina, se chinuiau să o pornească. Mașina mergea în șuturi. Au zis că n-au nevoie și am plecat”, a povestit bărbatul.

Mașina implicată în accidentul de la 2 Mai este un autoturism de epocă. Modelul a devenit celebru după ce a apărut în serialul Dallas, condus de Bobby Ewing.
Mașina implicată în accidentul de la 2 Mai este un autoturism de epocă. Modelul a devenit celebru după ce a apărut în serialul Dallas, condus de Bobby Ewing.

După doar câteva minute, a văzut în oglinda retrovizoare cum o mașină venea spre el cu viteză. A intrat în depășire și a văzut atunci că era același Mercedes decapotabil.

„Se circula cumva în coloană spre Vama Veche. M-au depășit, au mai depășit alte 4-5 mașini. Venea o altă mașină din față care a trebuit să se replieze ca să nu se ciocnească frontal. Soția mi-a spus că a auzit țipetele fetelor din mașină”, mai adaugă bărbatul.

Imediat după incident, Mercedesul a intrat pe o străduță laterală și s-a oprit. Probabil să se liniștească, crede bărbatul.

„Am vrut să anunț poliția, dar la sediul din Vama Veche nu se vedea niciun polițist. Nicio mașină afară, nimic. Cum eram într-o coloană, am mers mai departe”, explică bărbatul.

Când a oprit, a scris pe un grup dedicat mașinilor de epocă despre pățanie, în speranța că părinții băiatului vor vedea mesajul lui. Câteva ore mai târziu, același băiat a omorât doi oameni și a rănit alți trei.

Drumul dintre 2 Mai și Vamă, un pericol pentru pietoni

Emilia Leahu e bucureșteancă. În 2021, a fost la mare, la 2 Mai și făcea des drumul spre Vama Veche, pe jos, pe marginea drumului. Pentru că nu există trotuar. Femeia a scris primăriei Limanu chiar pe 18 august 2021.

„Doresc să vă sesizez asupra pericolului la care sunt supuși pietonii - turiști și localnici din Satul 2 Mai. De la Primăria 2 Mai până în Vama Veche nu mai există nici o trecere de pietoni, iar trotuarul de pe partea dreaptă în sensul de mers spre Vama Veche este impracticabil din cauza mașinilor parcate. Pietonii sunt obligați să circule pe carosabil”, le-a scris Emilia celor de la primărie.

În sesizarea trimisă la primărie, Emilia Leahu a pus și poze în care se văd oameni care circulă permanent pe carosabil, în 2 Mai.
În sesizarea trimisă la primărie, Emilia Leahu a pus și poze în care se văd oameni care circulă permanent pe carosabil, în 2 Mai.

A primit număr de înregistrare și apoi a fost informată că nu e de competența lor, ci a CNAIR. Și că adresa sa a fost trimisă mai departe.

Emilia Leahu a primit răspuns și de la CNAIR, că solicitarea ei nu e de competența companiei. Că e treaba primăriei să ia măsuri de amenajare rutieră. Și cercul s-a închis.

„Autoritatile publice locale, cu autorizatia administratorului drumului public si cu avizul politiei rutiere sau la solicitarea acesteia, sunt obligate să ia măsuri pentru realizarea de amenajări rutiere destinate circulatiei pietonilor. (...)

Poliția rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar pe partea carosabilă. Ridicarea si depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de care administrațiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz”, scrie în răspunsul CNAIR pentru Emilia Leahu.

Și lucrurile au rămas la fel. În dimineața zilei de 19 august, doi oameni au fost spulberați pe bucata de drum pe care Emilia Leahu a cerut autorităților să o amenajeze.

Noua lege adoptată de parlament, denumită și Legea Anastasia, prevede că niciun şofer băut, drogat sau fără permis care face accident mortal nu mai scapă de închisoare cu executare.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG