Linkuri accesibilitate

60 de soldați ruși, uciși de un atac cu rachete în timp ce așteptau în formație sosirea unui general


Uniformă militară rusească (imagine de arhivă).
Uniformă militară rusească (imagine de arhivă).

Cel puțin 60 de soldați ruși au fost uciși în urma unui atac ucrainean asupra unei baze militare din Donețk, ocupat de Moscova, potrivit unor surse citate de serviciul rusesc al BBC. Militarii așteptau sosirea unui general pe un teren de antrenament.

Soldații ruși din Brigada 36 de pușcași motorizați așteptau aliniați sosirea generalului-maior Oleg Moiseiev, comandantul Armatei a 29-a ruse, pe 20 februarie, atunci când forțele ucrainene au lansat atacul.

„Această facilitate asigura instruirea personalului militar al Brigăzii 36 de pușcași motorizați. Atacul cu rachete a avut loc într-un moment în care personalul militar se alinia pe terenul de antrenament”, potrivit Serviciului rusesc al BBC.

Potrivit sursei citate, forțele ucrainene au atacat baza militară din satul Trudovskoe cu rachete HIMARS. Ucraina nu a oferit un punct de vedere până joi dimineață.

Pe canalele de socializare pro-ruse au apărut videoclipuri și fotografii care ar arăta zeci de cadavre în uniformă. Generalul Moiseiev este acuzat că i-a pus pe soldați să stea în formație până ajunge la ei.

În cei aproape doi ani de la începerea invaziei, identitatea a cel puțin 45.123 de soldați ruși uciși a fost stabilită, potrivit unei investigații a jurnaliștilor Mediazona și Serviciul rusesc al BBC.

În ianuarie, directorul CIA, Willam Burns, a declarat pentru revista Foreign Affairs că cel puțin 315.000 de soldați ruși au fost răniți sau uciși în timpul războiului din Ucraina.

Între timp, trei civili au fost uciși și alți 13 au fost răniți de bombardamentele rusești asupra a trei regiuni din estul Ucrainei, au anunțat miercuri autoritățile locale.

O persoană a fost ucisă în Kramatorsk, în regiunea Donețk, iar alte opt au fost rănite, a declarat guvernatorul regional Vadim Filașkin.

În regiunea Harkov, doi fermieri din satul Petropavlivka au fost uciși pe loc când mașina lor a fost lovită, în timp ce o femeie a fost rănită, a declarat guvernatorul regional Oleh Sîniehubov.

În regiunea Herson, patru persoane au fost rănite în urma unor bombardamente rusești, a unor lovituri de mortier și a unor drone, au raportat autoritățile locale.

Știre scrisă cu sprijinul relatărilor biroului rusesc și ucrainean al RFE/RL.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG